Karel Hvížďala: Legenda o Putinovi se hroutí

26. červen 2023

Skoro ve stejné době, kdy padla legenda o nepřekonatelné ruské armádě při tzv. speciální vojenské akci na Ukrajině, jak přezdíval Vladimir Putin agresi, vyvrátili němečtí investigativní novináři z časopisu Der Spiegel i legendu o Putinovi. Podle ní měl jako mladý důstojník KGB v Drážďanech v letech 1985 až 1990 být v kontaktu s teroristy ze skupiny RAF, kterým měl dodávat zbraně i instrukce k dalším akcím, jako byl třeba útok na šéfa Deutsche Bank Alfreda Herrhausena.

A krátce po tomto odhalení Wagnerova soukromá armáda vytáhla na Moskvu a požadovala změnu ve vedení armády. Pracně budovaný obraz velkého a neohroženého vůdce se hroutí.

Čtěte také

Začali s tím novináři, kterým se podařilo odhalit identitu zdroje, který autorům knih vylíčil Putina jako zdatného špiona. Ve skutečnosti jde o Dietmara C. z Dollingenu ze Saurlandu. Tomuto muži je dnes 71 let, původně byl hipík, pak přepadal banky, ale určitě nikdy nebyl členem RAF, jak tvrdil, což dokládají i akta Stasi na ministerstvu vnitra bývalé NDR.

Ale i mezi lidmi v okolí je známý jako lhář, údajně se zdržoval i v Afghánistánu a setkal se s Bin Ládinem, jenže právě v té době byl ve vězení. Prokazatelně jde o zloděje, nezákonného držitele zbraně a rváče, za což byl dvanáctkrát soudně stíhán a několikrát odsouzen.

A právě on šířil bájné příběhy o Vladimiru Putinovi jako o agentovi, který připravoval svržení režimu v NDR, řídil síť ruských agentů ve Spolkové republice Německu atd. Nic z dokumentů, které jsou dnes zpřístupněny, nesvědčí o tom, že by to mohla být pravda. Putina se týká jen pár stránek, které dokumentují banality, jako jsou oslavy narozenin, a běžnou správní agendu.

Vymyšlené historky

I spekulace o tom, že Putin nechal všechny důležité dokumenty zlikvidovat, jsou dnes vyvráceny pobočníkem sovětského rezidenta KGB, který označil Putina za poslíčka rezidenta, který důležité věci vyřizoval sám a pouze s oficiálním tlumočníkem. Putinův kolega z vedlejší pobočky KGB časopisu řekl, že Vladimir Putin se staral hlavně o styky občanů NDR s příbuznými v NSR a verboval agenty.

Čtěte také

První spekulativní zprávy o činnosti Vladimira Putina se objevily v médiích po jeho jmenování prezidentem v roce 2000, a sice v Sunday Times, kde stálo, že Putin řídil síť 15 agentů a právě tito lidé se měli v roce 2021 podílet na vraždě drážďanského neonacisty Reinera Sonntaga, který měl pro Putina pracovat.

I v tomto případě se podařilo novinářům najít zdroj. Vymyšlené historky šířil bývalý pracovník Stasi, dnes 66letý Klaus Z., který používal pseudonymy Michael Mannstein nebo Peter Askermann, což nakonec reportérům sám potvrdil.

Karel Hvížďala

A konečně i historka z 5. prosince 1989, podle které Vladimir Putin zabránil demonstrantům ve vstupu do úřadoven KGB v Angelikastrase v Drážďanech, je dle novinářů vymyšlená. Úřadovnu bránili sovětští vojáci. Jen u vchodu nedaleké centrály KGB stál v téže době nějaký mladý malý muž, jestli šlo o Putina, to se ale neví. Stejně jako se dnes neví, jak Putinův další život ovlivní nepovedená vzpoura wagnerovců v čele s Prigožinem.

Autor je publicista

Spustit audio