Karlovarské muzeum představilo nález komorového hrobu z doby halštatské

21. květen 2024 10:35

Karlovarské muzeum představilo nález komorového hrobu z doby halštatské. Amatérský nález odkryli archeologové loni v listopadu nedaleko Vladaře na Karlovarsku.

Více než sto nalezených artefaktů přibližně z roku 500 před naším letopočtem řadí tento nález do desítky největších podobného druhu v České republice. „Nálezci se podařil naprosto ojedinělý nález, kdy byl objeven a následně tedy vykopán komorový pravěký hrob z doby kolem poloviny tisíciletí před naším letopočtem, který je naprosto unikátní pro Karlovarský kraj tím, že je zatím první. Doufejme, že třeba ne poslední, ale vzhledem k osídlení z pozdní doby halštatské by byl zase jenom nejspíše v okolí Vladaře,“ řekl archeolog Muzea Karlovy Vary Jiří Klsák.

Neporušený komorový hrob odkrývali archeologové Muzea Karlovy Vary s kolegy ze Západočeského muzea v Plzni loni v listopadu, práce dokončili u obce Močidlec na poli zhruba tři kilometry od Vladaře letos v polovině března.

Zlaté náušnice, jantarové šperky i bronzové zrcadlo

Původně dřevěná hrobová komora o rozměrech 4krát 3,8 metru byla zahloubena 50 centimetrů pod úrovní terénu a kryla ji vrstva kamení, která zajistila neporušenost více než 100 předmětů. Hrob je mimořádný z hlediska počtu nalezených jantarových šperků. Byly v něm i zlaté náušnice, bronzové zrcadlo, pozlacené náramky a bronzové spony a jehlice.

Archeologové představili výsledky průzkumu komorového hrobu z doby halštatské nedaleko obce Močidlec

Doba halštatská spadá do pozdní doby železné, v českých zemích je datována mezi šesté až třetí století před naším letopočtem. Archeologové nyní čistí a konzervují nalezené střepy keramiky, šperky a výzdobu dvoukolového vozu. Práce potrvají vzhledem k množství artefaktů přibližně rok. Poté bude komorový hrob s bohatou výbavou vystaven pro veřejnost v Muzeu Karlovy Vary.

V okolí Vladaře na Karlovarsku dělají odborníci detektorové i systematické archeologické průzkumy od roku 2002. Komorový hrob objevil amatérský průzkumník s detektorem kovu a nález ohlásil pracovníkům Muzea Karlovy Vary, kteří zajistili geofyzikální průzkum v okolí nálezu na ploše jednoho hektaru.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio