Kateřina Perknerová: Kalouskova kritika netrefila terč

2. květen 2024

Málokterý otec dokáže vypustit své politické dítě do světa a stoicky snášet jeho dospívání a zralý věk. Vidí všechny chybné kroky, omyly, slepé uličky, nevhodné partnery a osekávání základních ideových kamenů. Buď zatne zuby a nechá ratolest svému osudu, nebo ji nemilosrdně kritizuje, či dokonce zavrhne.

Čtěte také

Václav Klaus se už dávno odstřihnul od Občanské demokratické strany, na které dnes neshledává nic pravicového, kapitalistického, národního a vůbec zmínky hodného.

Miloš Zeman si založil protestní stranu, která se sice do Sněmovny nedostala, ale ubrala ČSSD klíčová procenta, takže jejímu šéfovi Jiřímu Paroubkovi (dnes kandiduje za ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie) uzavřela hlavní vchod do Strakovy akademie.

Primitivně holčičí způsob

Čerstvě tu pak máme Miroslava Kalouska, který se vyjádřil na síti X takto: „Dopustil jsem se zásadní chyby, že jsem opomněl do stanov TOP 09 napsat právo zakladatele ji zase rozpustit, když opustí všechny zbytky ideových priorit a obyčejné hrdosti a důstojnosti“.

Spouštěčem jeho rozhořčení byl způsob, jakým se topka zbavila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové. Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová její odchod zdůvodnila neschopností prodat svou práci, komunikovat s veřejností a přesvědčit ji o pozitivních výsledcích své mise.

Čtěte také

Langšádlová rezignovala noblesně, samozřejmě ji to mrzelo, ale odmítla se v tom šťourat a dál bude vykonávat mandát poslankyně a věnovat se tomu, co bylo vždy její doménou, tedy boji s dezinformacemi a migrační problematice.

Zbytné ministerské posty

Kalousek míní, že způsob, „jakým ji Pekarová Adamová navezla do předem prohrané bitvy, je ,hnusný, neférový a primitivně holčičí‘“. Těžko soudit, co přesně měl na mysli. V rámci pětikoaliční dohody vznikly tři vládní posty, které jsou nepochybně zbytné: pro vědu, výzkum a inovace, pro legislativu a pro evropské záležitosti.

Čtěte také

Tyto oblasti by hravě zvládl tým lidí pod premiérem, ministrem spravedlnosti a průmyslu.

Nedošlo k tomu proto, že bylo nutné uspokojit TOP 09, Piráty a STAN ministerskými křesly. Helenu Langšádlovou a Michala Šalomouna při vší úctě nezná po 2,5 letech vládnutí téměř nikdo.

Martina Dvořáka (STAN) zviditelnil Andrej Babiš (ANO), který ho nazval nulou a parazitem. Pan Evropa se zdravě naštval a chopil se příležitosti. Začal asertivně vystupovat v médiích, ustanovil pozici zmocněnce pro euro, což kvůli odporu kolegů z trojbloku Spolu trvalo jen týden, ovšem vzbudilo to velký ohlas.

Kateřina Perknerová, komentátorka Deníku

Možná byl vynucený odchod Heleny Langšádlové poněkud drsný a vůči ní nespravedlivý, ale z politického hlediska byl pochopitelný.

Neviditelný ministr nemá pro stranu v předvolebním období žádnou přidanou hodnotu. To musí vědět i Miroslav Kalousek. Z jeho kritiky tudíž čiší zhrzenost poté, co ho vedení TOP 09 v čele s Markétou Pekarovou Adamovou odmítlo zařadit na kandidátku do Evropského parlamentu.

Pokud jde něco šéfce topky vyčítat, tak právě tento manévr. Kalousek v Praze je pro ni i Spolu daleko větší nebezpečí než Kalousek v Bruselu.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.