Když ex-prezident a tenorsaxofonista Bill Clinton hrál na darovaný nástroj v pražské Redutě

15. březen 2024

Beryl Davis – této dámě se, jako nemnohým Britům v jazzu, povedlo prosadit za mořem, v Americe. Narodila se 16. března právě před sto roky v Plymouthu v Anglii, kde její otec, kapelník, kytarista i bandžista Harry Davis, účinkoval v městském divadle. Od osmi let zpívala s jeho kapelou.

V roce 1934 Beryl Davis vyhrála mistrovství celé Británie ve stepu a podle svých slov často ráno přicházela do školy se sotva odlíčeným jevištním make-upem. Později přiznala, že nebyla dobrou studentkou. Ale stala se skvělou zpěvačkou se zajímavou kariérou.

Už v pozdních 30. letech vystupovala i natáčela v Paříži a Kodani s legendární formací Quintette du Hot Club de France, tedy i s kytaristou Djangem Reinhardtem a houslistou Stéphanem Grappellim. Pak byla zpěvačkou orchestru Oscara Rabina, kde hrál na banjo a kytaru její táta, i v dalších britských kapelách. Beryl Davis také zpívala s armádním bandem Glenna Millera.

Na začátku roku 1947 se Beryl Davis přestěhovala do USA. Po svatbě s rozhlasovou a televizní hvězdou Peterem Potterem se soustředila na rodinný život, i když se znovu vrátila na výsluní v roce 1954, kdy založila zvláštní bělošskou gospelovou skupinu spolu se zpěvačkami, respektive herečkami Connie Haines, Jane Russell a Rhondou Fleming, které se říkalo Four Girls, Čtyři dívky. A jedna písnička, přesněji spirituál, z těch, které sličné ženy natočily, se stal větším hitem – Do, Lord, Remember Me, který je zařazen do pořadu.

Čtěte také

Letošního sedmého března se uzavřel 88letý život také slavného amerického zpěváka a herce a velmi dobrého swingaře Stevea Lawrence, který vynikl jak na své sólové dráze, tak ve spojení se zpěvačkou a také manželkou Eydie Gormé. Steve Lawrence, který se narodil jako Sidney Liebowitz, byl srovnáván dokonce i s Frankem Sinatrou.

Na závěr vám zahrajeme Summertime George Gershwina v podání tenorsaxofonisty, jenž není věhlasným jazzmanem, nýbrž nadšeným amatérem. Tento týden navštívil po čase Prahu charismatický americký ex-prezident Bill Clinton.

Je tomu ale třicet let, co Bill Clinton v rámci svého prvního prezidentského období vstoupil na půdu pražského jazzového klubu Reduta, kde mu český prezident Václav Havel předal velmi sympatický dárek, tenorsaxofon české výroby, značky Amati.

Bill Clinton, který při poslední návštěvě dostal druhý saxofon od Amati Kraslice, se nového instrumentu chopil a zajamoval si chutí s naší jazzovou elitou včetně vlastně Jihočecha, také tenorsaxofonisty Štěpána Markoviče. Takže se ve finále pořadu můžete přenést do atmosféry onoho zajímavého lednového večera roku 1994 prostřednictvím archivní nahrávky.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.