Kemp u jezera Chmelař leží jen 10 minut od centra Úštěku. Kousek je to z něj i na řadu dalších turisticky zajímavých míst

24. červenec 2023

Kemp u jezera Chmelař nedaleko Úštěku vznikl v 60. letech minulého století. Od té doby se změnilo například vybavení kempu. Město tam postavilo 20 nových dřevěných chat různých velikostí. Lidé se od něj mohou vydat na hrad Helfenburk, vrch Kalvárie nebo do zubrnického skanzenu.

„Jezdíme sem od mých čtyř let. Dřív byl ten Úštěk opravdu vyhlášený, a ty vzpomínky z dětství jsou tady s námi, takže my na Úštěk nedáme dopustit,“ shrnuje Jitka Krištofová z Mělníka.

Přestože se zdejší kemp hodně změnil, zůstává pro ni srdcovou záležitostí. Největší změna se týká dřevěných chatiček, které tu město postupně obnovuje.

„Kapacita kempu je zhruba 250 míst v chatičkách různého typu – od dvoulůžkových až po šestilůžkové. Pak tady máme ještě stanovou plochu pro 50 stanů, případně obytných přívěsů,“ přibližuje recepční Tomáš Zika, který pracuje o prázdninách v kempu u jezera Chmelař už 19. sezónu.

„Během celého léta jsou tady k dispozici atrakce pro děti, je tu i dětské hřiště a zhruba dvakrát do týdne tady hraje i živá hudba,“ vypočítává Zika.

Kemp je podle Ziky ideální pro cyklisty – ti mohou v nejbližším okolí navštívit hrad Helfenburk, vrch Kalvárie, Ostré nebo skanzen v Zubrnicích. Jen asi 10 minut pohodlné chůze od kempu pak láká k prohlídce historické město Úštěk.

V areálu kempu jsou dvě restaurace – Koliba a U Sucháče – tam podávají snídaně, obědy i večeře. Drobnou vadou na kráse je skutečnost, že v jezeře Chmelař jsou často přemnožené sinice – proto je v těm koupání na vlastní riziko. Pokud pak hygienici kvůli špatné kvalitě vody zakáží koupání v jezeře úplně, mohou lidé využít koupaliště v nejbližším okolí – tedy v Kravařích nebo v Litoměřicích.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.