Klára Notaro: Francie opět prožívá období demonstrací a stávek

9. duben 2023

Před epidemií Francii trápily Žluté vesty, jejichž manifestace se časem zvrhly v plenění obchodů a ničení aut. Jejich hněv odstartovala snaha Macronovy vlády odradit Francouze od používání aut se spalovacími motory zdražením ceny nafty. Vládě tehdy naprosto unikl fakt, že lidé žijící mimo města jsou na autech životně závislí a že jsou relativně chudí. Násilí zastavila až epidemie a tvrdý lockdown.

Nyní se ve Francii stávkuje proti zákonu o důchodovém věku, podle kterého by se mělo pracovat do 64 let.

Čtěte také

Francouzi se dovolávají Macronova předvolebního slibu z roku 2017. To říkal, že nepřipustí, aby se důchodový věk zvyšoval. Tenkrát nastávající prezident nemohl tušit, že svět ochromí epidemie a že se tím pádem státní dluh závratně prohloubí. Také nepředvídal, že Rusko napadne Ukrajinu a že se Francie dostane do energetické krize.

Prezident má nízkou popularitu, vyčítá se mu jeho nadřazenost, jeho necitelnost vůči  lidem, vyčítá se mu i to, že kdysi pracoval pro banku Rothschild and Company specializovanou na finanční inženýrství.

Čtěte také

K nespokojenosti mají Francouzi důvodů mnoho. Začínají si uvědomovat, že se společnost nemůže spolehnout na stát pro řešení všech problémů. Toto prozření urychlil covid.

Po desítky let hlásaná teorie, že Francie nemusí mít průmysl, neboť  je tak krásná, že může žít pouze z turismu, z gastronomie a z výroby luxusního zboží, se ukázala jako planá nebo rovnou jako škodlivá. Výroba se přestěhovala do vzdálené ciziny a ze zaměstnanců se stali nezaměstnaní.

Globalizace společnost destabilizovala

Turismu se sice ve Francii stále vede dobře, ale ne všichni dělníci a technici, kdysi hrdí na svou odbornost a na svou továrnu, se mohou stát číšníky nebo hoteliéry. Jejich společenský pád se zobrazil i na životní úrovni jejich rodin, jejich měst a celých regionů. Na jejich morálce. Podpora od státu nemůže nikdy nahradit pocit užitečnosti a radost z dobře provedené práce. 

Čtěte také

Stejně devastující je pro venkov zánik menších zemědělských hospodářství a vznik obřích zemědělských podniků. Ti, jejichž předkové hospodařili na malých polích, se dnes stali řidiči kamiónů a z přístavů rozvážejí zboží z Asie.

Ve městech i na venkově se zrodil pocit ublíženosti, nepochopení, a vznikl tu prostor pro extrémy. V čele extrémní levice stojí Jean-Luc Mélenchon a v čele extrémní pravice: Marine Le Pen a její mladý nástupce Jordan Bardella.

Revoluční nálada se šíří hlavně mezi stoupenci sdružení levicových stran Nupes. Manifestace jsou stále agresivnější a mladí levicoví násilníci páchají škody všude, kam se vetřou. Zničili i starobylé dveře na radnici v Bordeaux.

Čtěte také

Prezident Macron dokonce musel poprosit anglického krále Karla III., aby odložil oficiální cestu do Francie, protože mu nemohl poskytnout důstojný průběh pobytu. A tak extrémní levice v čele s poslankyní Sandrine Rousseau požadující zrušení slavnosti na zámku ve Versailles dosáhla svého.

O důchodové reformě se bude jednat i nadále, protože hlas ulice je tentokrát ve Francii neobyčejně silný. A stále víc je slyšet slovo colère – to znamená zlost a vztek.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio