Klára Notaro: Francouzské prezidentské volby výrazně ovlivní válka na Ukrajině

21. březen 2022

Prezidentské volby ve Francii se budou odehrávat 10. a 24. dubna. Pravděpodobným vítězem bude Emmanuel Macron, který obhajuje druhý mandát. Jeho prezidentství poznamenala epidemie, kterou za cenu velkého zadlužení země ustála.

Nyní, za francouzského předsednictví Evropské unie, Emmanuel Macron vyjednává s Ruskem, které rozpoutalo ničivou válku proti Ukrajině a demokratickému světu. Ze schopného ekonoma se stal za pět let politik mezinárodního formátu.

A jak to bylo před volbami před pěti lety? Ve druhém kole se ocitl nováček na politické scéně Macron a ostřílená ultrapravicová politička Marine Le Pen. Ale v předvolební debatě měl Emmanuel Macron jasnou převahu, znal do detailu všechna ekonomická témata. Utkání mezi technokratem Macronem a političkou Marine Le Pen bylo nemilosrdné a zanechalo nepříjemný dojem.

Opakování boje

Proto si Francouzi přáli, aby se ve druhém kole letos utkali jiní kandidáti, nebo přesněji, aby proti Macronovi stál někdo jiný než Marine Le Pen.

Čtěte také

Jenže Macronovu politickému hnutí se podařilo téměř zlikvidovat socialisty, za které kandiduje neoblíbená starostka Paříže Anne Hidalgo. A Macronovi se také povedlo rozpoltit republikány. Za ty jde do boje prezidentka pařížského regionu Valérie Pécresse – podle sondáží nedostane víc než 11 procent hlasů.

Stejný počet hlasů by měl obdržet tribun silně levicového lidu, výřečný Jean-Luc Mélenchon.

A podobný počet hlasů by měl dostat také přímý konkurent Marine Le Pen, novinář Eric Zemmour, stojící v čele hnutí Reconquête čili Znovudobytí, rozumějme znovunabytí vlády nad Francií, která se podle Zemmoura poddává islámu a nebrání se přílivu migrantů.

Zemmour má podporu v postavě neteře Marine Le Pen, mladé Marion Maréchal. Marine Le Pen odchod neteře z rodné strany nese těžce. Proti rozkolu v rodině se ozval i zakladatel ultrapravicové strany dnes nesoucí jméno Národní sdružení – Jean-Marie Le Pen, nestor francouzské politické scény.

Proměna Le Pen

Před pěti lety byla ještě Marine Le Pen pro velkou část národa nemyslitelná kvůli svému otci, o kterém se psalo, že je hotový ďábel. Roky ukázaly, že měl v něčem pravdu, jeho dcera také pozměnila slovník a stala se zastánkyní práv všech chudých, včetně Arabů.

Čtěte také

Nyní Marine Le Pen musí vysvětlovat, proč její kampaň pro oblastní volby v roce 2014 financovali Rusové. Vlídný postoj v minulosti vůči putinovskému Rusku je také velkým minusem pro Erica Zemmoura a pro Jean-Luca Mélenchona.

V pondělí 14. března letošního roku se v televizi představilo osm kandidátů. Na přání prezidenta Macrona to nebyla debata, kandidáti mohli jen představit svou vizi. Marine Le Pen mluvila s přehledem, zejména o zájmech Francie a Francouzů, o jejich bezpečnosti a kupní síle.

Emmanuel Macron se věnoval hlavně otázkám bezpečnosti, mluvil o Evropě, o důchodové reformě, o stavbě nových reaktorů.

Čtěte také

Situaci v oblasti energetiky totiž zkomplikovala politika Macronova předchůdce, socialisty Hollanda, který dal zastavit jadernou elektrárnu ve Fessenheimu a plánoval další omezování jádra. Hollande oslabil Francii i snižováním rozpočtu na obranu.

Všichni kandidáti si jsou dnes vědomi, že obrana státu, obrana Evropy a energetická soběstačnost jsou zásadní.

Můžeme říct, že Emmanuel Macron už prezidentské volby vyhrál? Ano, a pravděpodobně se znovu utká ve druhém kole s Marine Le Pen, ale tentokrát v kontextu války na Ukrajině a hromadné emigrace žen a dětí. Těm Francie otvírá svou náruč. Doba se změnila.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Související