Klára Notaro: Ve Francii si brousí zuby na premiéra extrémní levičák Mélenchon

27. duben 2022

Ve Francii je odvoleno – dosavadní prezident Emmanuel Macron dostal víc než 58 procent hlasů. Toto vysoké procento předčilo očekávání. Druhý kandidát – politička Marine Le Penová – se totiž těší velké oblibě, zejména mimo velká města. Na severu a východě Francie získala většinu hlasů, stejně jako v zámoří: na francouzských Antilách a na ostrově Réunion.

Zde v prvním kole bodoval extrémní levičák Jean-Luc Mélenchon. Na ostrovech je většina nebělošské populace a ta nevnímá Marine Le Penovou jako rasistku, jak bývá v Evropě označována.

Čtěte také

Na debatu obou kandidátů před pěti lety si lidé pamatují jako na trapné zkoušení chytrého profesora a nepřipravené, ale agresivní žačky. Tentokrát se Marine Le Penová na debatu připravila, ale kupodivu nebyla dost rázná v oblastech, které jsou její obvyklou doménou: bezpečnost, imigrace, drahota. To jsou témata, která chudší lidi zajímají víc než ekologie a evropská spolupráce.

Letošní debata se neodehrála v ringu, byla vedena  kultivovaně. Macron působil jako sebevědomý státník a Marine Le Penová jako opoziční politička.

Nepoddajná Francie

To, že Marine Le Penová nemůže volby vyhrát, bylo dané mnoha faktory. V médiích se objevily její fotografie s ruským prezidentem, byla připomínána její studentská léta na právech na univerzitě Panthéon-Assas, kde se stýkala s ultrapravicovou skupinou. Z ekonomického hlediska se její program nezdál věrohodný, chtěla například zrušit dočasně DPH u běžných potravin a potřeb. Ani její působení na mezinárodním poli by Francii neprospělo, jejími oblíbenci byli po dlouhá léta Donald Trump, Viktor Orbán a Vladimir Putin.

Čtěte také

Emmanuel Macron je tedy opět vítězem. Minulé pětileté období nemá v historii republiky obdoby, zprvu vypuklo téměř revoluční hnutí žlutých vest – nuzných lidí z periferie společnosti, dále epidemie, která zem paralyzovala dva roky, a krátce před volbami válka na Ukrajině.

Macron tyto situace řešil, jak nejlépe mohl. Pro svůj projev a povolební oslavu si vybral Martova pole poblíž Eiffelovy věže. V jasně modrém obleku se svou chotí Brigitte rovněž v modrém kalhotovém kostýmu v čele zástupu dětí a mládeže za zvuku Ódy na radost dokráčel k pódiu, odkud poděkoval všem voličům a slíbil, že bude prezidentem všech, i těch, kteří mu dali hlas jen proto, že nechtěli volit extrémní pravici. A nastínil budoucnost Francie, která podle něj musí být ekologická, dynamická, novátorská.

Slíbil, že druhý mandát bude úplně jiný než ten předchozí, že bude používat jinou metodu. Na oslavu v podobě diskotéky pod širým nebem byla pozvána francouzská elita – ministři a vlivné osobnosti.

Čtěte také

Marine Le Penová se při svém krátkém projevu po vyhlášení výsledků objevila na obrazovkách jako šťastná a bojovná politička. Téměř vítězná. Působila dojmem, že ji těší nejen to, že dostala 13 milionů hlasů, ale také to, že nebude muset zastávat úřad, který je pravděpodobně nad její síly. Pasovala se do role vedoucí opozice. A může si být jistá podporou chudých regionů. V červnu nastane totiž takzvané třetí kolo voleb, to budou volby do sněmovny.

A kdo si brousí zuby na post premiéra? Extrémní levičák Mélenchon. Ten vyzývá voliče, aby volili jeho stranu, Nepoddajnou Francii, La France insoumise, aby měla co největší reprezentaci ve sněmovněa a on se stal premiérem.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio