Kontroverzní legenda Robert Oppenheimer. Milovník poezie dal světu genocidní zbraň

Americký Prometheus a otec atomové bomby - to jsou synonyma pro geniálního vědce Roberta Oppenheimera. Narodil se 22. dubna 1904 v New Yorku židovskému obchodníkovi a umělecké malířce. Individualista a snílek s velkou představivostí a ohromujícími znalostmi se uplatnil v oboru teoretické fyziky, který vystudoval v Evropě. Vždycky vyčníval. V Cambridge nešikovností v laboratořích, na univerzitě v Göttingenu si uzurpoval roli přednášejícího.

Ostatní studující ho za to nesnášeli, ale později ho jeho vlastní studenti zbožňovali pro inspirativní formu výuky. Vůdčí schopnosti uplatnil za 2. světové války v tajném vojenském projektu Manhattan. V pustině Nového Mexika založil laboratoře a řídil výzkum, jehož se účastnily vědecké kapacity a nobelisté. Charismatický „Oppie“ to s nimi uměl.

V létě roku 1945 provedli první a úspěšný test jaderné superzbraně. Při pohledu na výbuch prý pomyslel na úryvek z posvátné knihy hinduismu o záři tisíců sluncí, smrti a ničiteli světů. Tím se po svržení atomových bomb na japonská města Hirošimu a Nagasaki v očích veřejnosti stal. I proto se zasazoval o mírové využití jaderné energie a to tak vehementně, že skončil před bezpečnostním výborem USA pro podezření ze špionáže ve prospěch Sovětského svazu. Z procesu se nikdy úplně nevzpamatoval. Zemřel 18. února 1967 na rakovinu hrtanu.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Veronika Boušová
Spustit audio

Související