„Krakonoš“, lesník i farmář Vladimír Pechan čerstvým devadesátníkem: Prožil jsem nádherný život

30. listopad 2023

Možná ho znáte z pohlednic jako Krakonoše, nebo jste se s ním setkali na Velké Pardubické s koňským spřežením, nebo jste ho zahlédli na Hrádečku u Trutnova.

Vždy s holí, typickým kloboukem a pláštěm. Krakonoš Vladimír Pechan, jinak také milovník přírody, chovatel zvířat a lesník, čerstvý devadesátník, je hostem dnešní rozhlasové Návštěvy.

Čtěte také

Vladimír Pechan se narodil 22. ledna 1933 v Pardubicích. Jeho otec pracoval v tamním pivovaru. V době okupace chodil do základní školy v Pardubicích - Svítkově. Maminka mu zemřela v jeho šesti letech, tatínek zemřel, když mu bylo 11 let. Jako sirotka se ho ujala kamarádka jeho matky ze Dvora Králové.

Vystudoval lesnickou školu. Po studiích nastoupil do polesí na Šumavě a později do Špindlerova Mlýna. Pracoval jako dřevorubec, svážel dřevo, jezdil s pásovým traktorem. Nějakou dobu dělal i osobního řidiče řediteli lesního závodu. Nastěhoval se do opuštěného domu ve Vlčicích a začal pracovat jako hajný.

Čtěte také

Dům postupně začal opravovat, okolí domu rekultivovat a založil tam své první malé hospodářství. V roce 1956 se oženil, s manželkou měli tři děti. Pracoval postupně v mnoha manuálních profesích, kde si vydělával peníze na rekonstrukci svého domu. V roce 1967 koupil v sousedství chalupu známý dramatik a spisovatel Václav Havel, do povědomí vešla jako Hrádeček.

Vladimír Pechan a Václav Havel se často stýkali. Havla, jeho přátele i Hrádeček trvale sledovala Státní bezpečnost (StB), proto byl i Vladimír pechan několikrát StB vyslýchán. Po roce 1989 začal podnikat. Vybudoval velkoobchod s kávou a cukrovinkami, později se začal věnovat výhradně zemědělství. V okolí svého domu revitalizoval velký pozemek a založil chov koní.

Tak vzhůru do údolí pod hradem Břečtejnem u Trutnova, totiž do Krakonošova. K poslechu vás zve autorka pořadu Jiřina Šmídová.

autoři: Jiřina Šmídová , baj | zdroj: Paměť národa
Spustit audio

Související