Královédvorská knihovnice Marta Pešková Staníková byla pasována na rytířku Řádu krásného slova

30. červen 2023

Významného profesního uznání se dostalo Martě Peškové Staníkové, ředitelce Městské knihovny Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem. Byla pasována na rytířku Řádu krásného slova. Slavnostní ceremoniál se uskutečnil v Zrcadlové kapli pražského Klementina během zakončení projektu Kde končí svět. Projekt, jehož XIII. ročník nesl podtitul „Dobré zprávy“.

Královédvorská knihovnice Marta Pešková Staníková byla pasována na rytířku Řádu krásného slova

Gratulujeme k Řádu krásného slova. Co to je za ocenění?
Děkuji. Tento řád se uděluje každé dva roky v rámci projektu Kde končí svět, který má pod sebou vždy ještě nějaký podtitul, tentokrát to byly Dobré zprávy. Probíhá místní kolo, potom regionální kolo a pak vyvrcholení v Zrcadlové kapli pražského Klementina v Národní knihovně. A na co všichni čekají, to je pasování všech rytířů do Řádu krásného slova.

Začínala jsem v 18 letech jako "dětskařka". A podle mého právě dětští knihovníci dělají knihovnu knihovnou, to je srdce knihovny.
Marta Pešková Staníková, ředitelka Městské knihovny Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem

Musíme říct, že vás tak ocenili knihovníci, to znamená vaši kolegové.
O to je to cennější.

Čtěte také

Co jste na to ocenění říkala? Vy jste to prý vůbec nevěděla, když jste tam jela.
Je pasováno 11 dětí a potom je pasován vždy ještě spisovatel. Tentokrát byl se mnou pasovaný Robin Král, spisovatel, který píše pro děti, a interpret Matouš Ruml. A já jsem nevěděla, že budu také pasována. V klidu jsem fotografovala naše východočeské ovečky a rytíře, takže to bylo pro mě velké překvapení. Protože knihovnic a knihovníků, které by si toto ocenění zasloužily, je velké množství. Tedy vážně si toho moc cením.

Ovšem vaše kolegyně a kolegové, kteří jeli s vámi, ti už to tušili. A podařilo se jim to krásně ututlat.
Podařilo se jim to ututlat. Vzala jsem tentokrát s sebou děti ze Základní školy Vítězná. Měly to za odměnu, protože opravdu pravidelně chodí do knihovny, čtou knížky, takže jsme si udělali takový výlet do Prahy. A měli jsme ještě s sebou naše dětské východočeské rytíře, bylo to velmi příjemné a milé. Už jen samotná Zrcadlová kaple, to je nádherný prostor. Dýchne na vás úžasná atmosféra.

Čtěte také

Zmínila jste děti, protože především jim se profesně věnujete celý život.
Teď už jsem ředitelkou celé knihovny, takže už se nevěnuji hlavně dětem, protože mám ještě jiné povinnosti, ale pravdou je, že jsem začínala jako "dětskařka". A podle mého právě dětští knihovníci dělají knihovnu knihovnou, to je srdce knihovny.

Knížky asi milujete celý život, už na vás musely nějak zapůsobit v dětství. Když jste přišla poprvé do knihovny, tak vám to tak vonělo knihami?
Dnešní knihovnictví už není jen o půjčování knih, nicméně já, když jsem byla malá, tak jsem si hrála na knihovnici. A ještě i dnes mám doma knížky, které mají přírůstkové číslo, které jsem jim kdysi udělila. Ale neměla jsou to jako vysněné zaměstnání, určitě ne. Zavál mne tam osud, protože jsem chtěla být učitelkou. Mám dvě sestry učitelky, takže teď jsem docela ráda, že jsem knihovnicí, když vidím, co to všechno obnáší. Opravdu jsem ráda, že se to tak stalo, protože jsem po maturitě chtěla jít na paní učitelku, ale nevzali mě na vysokou školu. A osud mě zavál do naší dvorské veřejné knihovny, kde právě hledali knihovnice na oddělení pro děti. Takže jsem tam v 18 letech začala a to se mi stalo osudným.

Děti mají dnes opravdu mnoho možností a technologie na ně útočí ze všech stran, takže to nemají jednoduché. Ale pořád máme čtenáře.
Marta Pešková Staníková, ředitelka Městské knihovny Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem

Jak jste se cítila, když vás pasovali na rytířku? Protože vím, že vy jako královna Abecedka první, také pasujete děti na čtenáře. Jak to bylo v té obrácené roli?
Dostali jsme takový diplom a knižního dráčka Librosaura. A musela jsem slíbit, že budu ochraňovat knížky a vše dobré, co je v nich psáno. A právě řv té Zrcadlové kapli jsem říkala, že jsem odpasovala několik stovek královédvorských dětí na čtenáře a nikdy by mě nenapadlo, že se na stará kolena můžu ocitnout v jejich roli. Ale musím říct, že to je skvělý pocit. Musím ovšem ještě dodat, že to není pouze mé ocenění, ale všech kolegů a kolegyň, které se mnou v knihovně pracují. Protože bez nich by to vůbec nešlo.

Čtěte také

Kolik má Slavoj čtenářů, kteří se pravidelně vracejí a půjčují si u vás knížky? A je těch dětských?
Máme zhruba 2 500 čtenářů. Je těžké říci to úplně přesně, protože máme rodinné průkazy a pod tím jedním průkazem se schová maminka, tatínek, děti, babička i dědeček. A dětí máme registrovaných kolem 700.

Čtou děti v dnešní digitální době, kdy je láká spoustu dalších věcí, jako jsou mobilní telefony a počítače?
Když jsem začínala v těch 18 letech, tak chodilo daleko více dětí, ale je jasné, že dnes mají děti opravdu takových možností a technologie i informace na ně útočí ze všech stran, takže to nemají vůbec jednoduché. Ale pořád máme čtenáře. A musím poděkovat všem učitelkám prvního stupně základní školy, protože hodně chodí do knihovny, chystáme pro ně akce a nějaký program. Takže opravdu klobouk dolů před učitelkami, protože bez nich by to také nešlo.

Čtěte také

Vy jste také předsedkyní Klubu dětských knihoven Královéhradeckého kraje. Co to přesně znamená?
Klub dětských knihoven je pod Svazem knihovníků a informačních pracovníků, což je profesní organizace. A sdružuje několik klubů a sekcí. Jedním z těch klubů je právě Klub dětských knihoven. Setkáváme se, vzájemně inspirujeme, vymýšlíme různé akce a společné projekty. Určitě znáte například Noc s Andersenem, která vznikla v roce 2000. Teď při této akci spaly děti v knihovnách na 1 700 místech, nejen po celé České republice, ale dokonce i v Kanadě, v Americe, v Austrálii. Podobné to bylo s pasováním čtenářů, které vzniklo v Brně někdy v roce 2003. A dnes už pasuje celá Česká republika, dá se říct.

Královédvorská knihovnice Marta Pešková Staníková byla pasována na rytířku Řádu krásného slova

Nejnovější projekt je Book Start Zlaty Houškové a Báry Čižinské, což je ředitelka zdejší Knihovny města Hradce Králové. Ony mají velký podíl na tom, že máme podchyceny děti do 6 či 7 let, a celé to končí knížkou pro prvňáčka, kterou pod Skipem vydáváme. Dětem ji dáváme za odměnu, za to, že čtou, že pracují s knížkou, že chodí do knihovny. Je to skvělé, Svaz knihovníků je naprosto úžasná organizace, jsem moc ráda, že ji máme.

Jakub Schmidt a Marta Pešková Staníková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc děkuji paní ředitelce Městské knihovny Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem Martě Peškové Staníkové, že tady s námi dnes byla.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související