Křupavý bramborák s trhaným vepřovým ocáskem si dala s radostí i Pavlína Filipovská

Recept jsme dělali s šéfkuchařem slavného pražského Hostince Na Slamníku Danem Krátkým. Tahle hospoda funguje v Praze – Bubenči už od 16. století. Bramborák jsme naplnili trhanými uzenými vepřovými ocásky a vařeným bílým zelím. Byl to sen, jak podotkla zpěvačka Pavlína Filipovská.

Bramboráky s uzenými vepřovými ocásky

Ingredience na 4 porce:

1 kg brambor (typ B)
4 vejce
1/2 hlavičky česneku (4-5 stroužků)
10 g majoránky
sůl
pepř
100 ml mléka
600 g uzeného masa (vepřových masových ocásků)
1 mrkev
1 petržel
¼ bulvy celeru
400 g kysaného zelí
100 g sádla
50 g slaniny
sůl
špetka kmínu
špetka cukru

Postup:

Syrové a oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Přes cedník vymačkáme vodu.

Přidáme 100 ml mléka, vajíčka, pepř, sůl, majoránku drhnutou mezi dlaněmi, hrst hladké mouky a 4 -5 rozetřených stroužků česneku. Suroviny promícháme, necháme odležet a případně ještě přidáme trošku mouky.

Na pánvi si rozpálíme silnější vrstvu sádla a těsto se ve slabé vrstvě rozloží na pánev. Bramborák se lehce udusá rukou a po obou stranách opeče dozlatova.

Uzené maso předem povaříme s kořenovou zeleninou asi 2 – 3 hodiny. Pak maso vyndáme a ono se samo rozpadá na kousky. Ty pak použijeme spolu se zelím jako náplň do bramboráků.

V dalším hrnci na sádle a slanině orestujeme lehce dosklovata cibuli. Přidáme kysané zelí se špetkou kmínu a soli, případně i cukru a dusíme pomalu asi hodinu do změknutí.

Směs masa a zelí vložíme na půlku usmaženého bramboráku a druhou půlkou jí překryjeme. Podáváme se salátem z kysaného zelí, mrkve a čerstvého křenu.

Hostinec Na Slamníku

Tato legendární hospoda v Praze - Bubenči byla v první polovině 19. století pojmenovaná podle krejčovské slavnosti „Slamník“. V úterý po velikonocích se totiž neslo na bidle vyzdobené plátno vycpané slámou. A na tomto „slamníku“ byly připevněny hadrové loutky znázorňující pannu a mládence.  Pražští krejčí tímto způsobem vítali jaro a opěvovali manželství. Od té doby se pak “slamník” vyvěšoval nad bubenečské hospody jako znak toho, že to v nich žije.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.