Léčitelé Krkonoš, Jizerských hor a Českého ráje aneb stálá expozice lidového léčitelství v Semilech

13. květen 2024 09:20

Za proměnou staré krkonošské roubenky, vůní bylin a také za léčitelskou historií vás pozveme do Semil. Stálou expozici lidového léčitelství dokončují v těchto dnech semilští muzejníci. Stane se součástí jejich projektu „Léčitelé Krkonoš, Jizerských hor a Českého ráje“. 

U jedné z roubenek v Jílovecké ulici už se zelená i bylinková zahrádka. Předzahrádky podhorských roubenek zdobily většinou pivoňky, srdcovky, hledíky či lilie. A tady je řeřišnice, divizna, routa, máta, dokonce i mydlice.

Čtěte také

„Bylinková zahrádka tady v našem bylinkovo léčitelském areálu má možná na 70 druhů bylin. A ještě s paní bylinkářkou Lídou Vondrovou máme v plánu sem dosadit další. Zatím zalévám já, ale jsme domluveni se sousedkou, které zde vede dětský klub Kořínek, že potom bude zalévat ona, potažmo děti,“ říká historik Tomáš Chvátal.

Jsme v Semilech Pod Koštofránkem, což je krásná, prastará čtvrť. Roubenky jsou zde původní. A byla tu expozice pilníkářství. „Ta je přesunuta do naší hlavní budovy do podkroví, kde máme expozici o tradičním životě v Podkrkonoší. Takže tam se to hodí.

„A už i na to, co jsme zde udělali, lidé ze Semil moc hezky reagují. Mají radost, že tento kout, který byl trošku zanedbaný, se hodně oživuje. Právě i tím travnatým náměstíčkem a bylinkovými zahrádkami. Kromě toho, že tady májově zpívají ptáci, tak to tady bude brzy i vonět.

Jdeme se podívat dovnitř

Roubená světnička skutečně jako dlaň. A kromě malovaných truhel je tu ještě něco. „Nazvali jsme to šuplíkovníky. A je to takzvaná laborantská kuchyně. Z druhé strany Krkonoš, zejména v polské Karpaczi, byl už v 18. století cech zpracovatelů a sběratelů bylin. A my zde podle autentické, dochované fotografie tvoříme rekonstrukci.

Čtěte také

„Například zde jsou kamna a na nich jsou křivule. Protože ti laboranti, unikátní mezi lidovými léčiteli, dokonce i destilovali ty esence, vysvětluje Tomáš Chvátal.

Otvírat se bude v neděli 9. června. „Rozhodli jsme se, že pro tuto příležitost tady uspořádáme v celé krásné Jílovecké uličce bylinkový festival. Budou tady komentované prohlídky, dílničky pro děti.

I jedno úžasné a voňavé překvapení. A až tu rozkvetou popínavé růžičky, tak to bude ta nejkrásnější kulisa pro expozici lidového léčitelství v Semilech.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související