Libor Dvořák: Bez munice Ukrajina prohraje. To je celé

23. březen 2024

Právě skončený summit Evropské unie znamenal příležitost k posílení a urychlení úsilí o poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině, a to i na základě nedávné české iniciativy kolem dělostřelecké munice.

Jak se zdá, zcela rozhodující pro další vývoj na frontě je přísun dělostřelecké munice – a právě tady se Evropě a světu příliš nedaří.

Čtěte také

Loňský závazek dodat Ukrajincům nejméně milion dělostřeleckých granátů se nepodařilo naplnit ani zdaleka a k onomu milionu nedosahuje ani česká iniciativa s nákupem granátů doslova po celém světě.

Velkým problémem je přitom hlavně americká republikánská zdráhavost. USA sice oznámily, že mají přípraven další balík pomoci v celkové hodnotě 300 mil. USD, ale jak prohlásil sám prezident Biden, to je zoufale málo, i když součástí této nové dodávky bude právě i tolik žádaná dělostřelecká munice.

Čtěte také

V čem je problém, oznámila v tomto týdnu americká zpravodajská televize CNN: zatímco Rusové jsou s to vypálit denně 10 tisíc dělostřeleckých granátů, v ukrajinském případě jsou to jen dva tisíce, a to je zjevný nepoměr.

Vezměme v potaz, že po okouzlení možnostmi dronů hlavně na počátku války je to nakonec hlavně dělostřelectvo, co rozhoduje o frontových úspěších, či neúspěších na obou stranách. Což ukázalo i nedávné ruské dobytí Avdijivky.

V režimu válečné ekonomiky

A ještě jedno podstatné číslo: Rusko je podle některých nejnovějších statistik schopno svým bojujícím vojskům dodat dělostřelecké munice až třikrát víc než příslovečný „kolektivní Západ“ ukrajinské armádě. Na čemž má jistě zásluhu i fakt, že dnešní Rusko už v tuto chvíli jede v režimu válečné ekonomiky – už proto, že takovému režimu, jako je Putinův, se o podobných věcech daleko snáz a dlužno říct pružněji rozhoduje.

Libor Dvořák

Kdežto Evropa zvaná západní? Ta dnes jednoduše nemá dostatek výrobních kapacit, zato naráží na plno problémů, jak je vybudovat. Potíže jsou přitom nejen s financováním, ale také s námitkami potenciálních výrobců vojenského materiálu, co si s podobnými výrobami počít, až válka skončí…

Ponechme stranou objektivní a subjektivní potíže a konstatujme rovnou: pokud Ukrajina nebude mít co nejdřív dělostřelecké munice dostatek, válku s Ruskem prohraje. To je prosím celé. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio