Libor Dvořák: Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv je teď nejdrsnější kritik Západu

11. červen 2022

Bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je dnes náměstkem šéfa bezpečnostní rady Ruské federace, poslední dobou umisťuje na sociální síť Telegram stále tvrdší texty v souvislosti s ruským vpádem na Ukrajinu. „Lidé se mě často ptají, proč jsou mé posty v Telegramu tak ostré. Odpovídám jednoduše: Protože je nenávidím. Jsou to netvoři a zrůdy. Nám, Rusku, přejí jedině smrt. A dokud žiju, budu dělat vše proto, aby zmizeli,“ dovídáme se v Medveděvově textu.

Tento dnes víceméně vysloužilý politik nevysvětluje, koho má konkrétně na mysli, ale jak upozorňuje moskevský list Kommersant, v negativním klíči nejčastěji píše o představitelích státní moci Ukrajiny, USA či EU.

30. května se kupříkladu rozpovídal o tom, že v případě ukrajinských raketových úderů na ruská města by mohlo Rusko odvetou zasáhnout „vůbec ne v Kyjevě, ale v západních metropolích, v nichž jsou činěna podobná zločinná rozhodnutí“. Tak to je vskutku silná káva.

Čtěte také

Medveděv se ve své nové funkci ocitl v lednu 2020, kdy musel nečekaně přenechat premiérské křeslo Michailu Mišustinovi. Tento úřad byl zřízen právě pro něj, protože předtím neexistoval.

Zkrátka, jak říkáme my Čechové, taková nóbl trafika. Ruský novinář Dmitrij Kolezev k tomu jedovatě podotýká: „Pořídili mu šaškovskou funkci a dovolili mu umisťovat nejrůznější žlučovitosti na Telegram.“

A poslušný chlapec Dima Medveděv se snaží, seč může. Známý opoziční politik Ilja Jašin k tomu dodává. „Faktem je hlavně to, že Medveděva se už dávno nikdo na nic neptá…“

Proč to dělá?

Samozřejmě si můžeme klást otázku, proč to v podstatě odstavený a nadobro vyřízený Medveděv dělá.

Vskutku šprýmovné vysvětlení má známý ruský politolog Abbas Galjamov: „Možná je to prohnaný plán CIA, jak přesvědčit Putina, že Medveděv je skutečný vlastenec, z něhož by se dal udělat prezidentský následník.“

Mnohem znepokojeněji exprezidentovy výlevy bere italský ministr zahraničí Luigi Di Maio, který říká: „Medveděvova prohlášení jsou velmi závažná a velmi nebezpečná – to není směřování k dialogu a k zastavení palby, to není snaha obnovit mír. Ale jednoznačná pohrůžka na adresu těch, kdož o mír opravdu usilují.“

Libor Dvořák

Ke slovům šéfa italské diplomacie připojme ještě jedno zjištění: Medveděv svým sice tragikomickým, ale na druhé straně brutálním proputinským panáčkováním jasně sděluje, že případný odchod ruského prezidenta, ať už z jakéhokoli důvodu, na katastrofální základní linii nic nezmění.

Kromě Medveděva jsou tu přece tací jako Lavrov, Volodin, Šojgu a mnozí další, kteří by neblahou válečnou pochodeň z rukou současného gosudara ochotně převzali.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.