Lidé by neměli krmit cizí koně, zvířatům to může uškodit, říká chovatel koní

Vyhledávaným cílem procházek jsou koňské obory. Chovatelé koní ale neradi vidí, pokud jejich zvířata přikrmují, a to i chlebem. Ten totiž často není dostatečně usušený a zvířata z něho můžou mít koliku. V rozhovoru s redaktorem Jaroslavem Hořením to potvrzuje lesník a chovatel Karel Kolář.

„Ono se řekne, já tý kobylce dám jenom krajíček chleba. Jenže vy víte houby, kolik lidí tam za den prošlo a kolik chleba do toho koně nacpali. A když do něj nacpou ještě nesušený chleba, tak to může mít za následek i fatální problém. Někdy to není už řešitelné, pak už nastoupí utracení toho zvířete,“ popsal Karel Kolář.

Nekrmte cizí koně, můžete je tím i zabít, říkají chovatelé

Pohladit cizí koně si podle něj lidé občas můžou, ale rozhodně by je neměli krmit. A už vůbec ne pamlsky. Ty může kůň dostávat jen od majitele a jen za odměnu, když udělá něco správně. Špatnou potravu totiž kůň neumí ani vyzvrátit.

„Kůň má jednoduché zažívání, je stavěný jen jako pastevní zvíře, a to víceméně na chudou pastvu. Takže velice se střehnout toho, něčím mu přilepšovat. Třeba to, že my dáváme koňovi ovsa, tak to je možné. Ale pozor, ten kůň musí pracovat, musí tu energii ze sebe dostat. Takže se toho radši střehnout a nechat to na chovateli,“ dokončil Karel Kolář.

Spustit audio

Související