Lidé z Olešnice u Červeného Kostelce na Náchodsku budou ještě letos víc chráněni před povodní

4. červenec 2017

Obyvatele Olešnice u Červeného Kostelce už brzy ochrání nová protipovodňová opatření. Poldr na říčce Olešnici výrazně omezí rozvodnění tohoto toku, výstavba cesty zase zabrání stékání vody z polí při silných srážkách.

„Tady, kteří jsme v té dolejší části, jak my říkáme v koutě, vždycky jsme tady plavali, když přišla nějaká přívalová voda," popisuje pravidelně se opakující starosti s vodou stékající z polí jeden z obyvatel Olešnice Jiří Kábrt.

Podobné zkušenosti má i rodina Lucie Hnízdilové, tu voda při přívalových deštích trápila pravidelně. „Našim se stávalo, že přišla velká voda z polí a zaplavila jim sklepy, vyplavila jim bazén, vzala jim štěrk z příjezdových cest. Tedy ničila zahradu a sklep. A to se stále opakovalo. Během deseti let to bylo až dvanáctkrát."

Čtěte také

To už by se v Olešnici stávat nemělo. V rámci pozemkových úprav se totiž stékání přívalových dešťů omezí stavbou polní cesty.

Obyvatele Olešnice u Červeného Kostelce už brzy ochrání nová protipovodňová opatření

Problémy měli i ti obyvatelé Olešnice, kteří mají nemovitosti podél místního potoka. Jeho tok se reguluje stavbou suchého poldru.

„V případě, když přijde nějaký přívalový déšť, skokově se zvedne hladina vody a průtok v potoce Olešnice, tak zabrání tomu, aby velká voda vyplavila domy v dolejší části Olešnice. Protože tam bude omezený průtok a ta voda, která je nad ten průtok, tak se rozleje do louky," vysvětluje předseda Osadního výboru Olešnice Miroslav Háze. Po úpravách by tak měla ubýt práce i záchranářům, ti totiž v problémové části obce několikrát zasahovali.

„Vyplavilo to několik nemovitostí. Lidi jsme museli evakuovat s pomocí hasičů a záchranných složek. Bylo to velmi nepříjemné," popisuje Richard Bergmann, nezávislý místostarosta Červeného Kostelce, pod který Olešnice patří.

Práce na protipovodňových opatřeních by podle něj měly skončit ještě letos.

autor: baj
Spustit audio