Lucie Priknerová: Trump oznámil plán na vytvoření Palestiny, Netanjahu stál po jeho pravici

29. leden 2020

Plán, na kterém si vylámaly zuby mnohé hlavy států – dokončení dvoustátního řešení a vznik samostatné Palestiny. Donald Trump se pouští do nového dobrodružství a oznámil svůj vlastní návrh, jak toho dosáhnout.

Fakt, že ho při tom doprovázel pouze izraelský premiér a jestřábí matador Benjamin Netanjahu, napovídá mnohé o tom, jak na tuto snahu pohlížet.

Pokus zapsat se do dějin v tomto směru učinili jak Bill Clinton jednáním s Jásirem Arafatem, tak George Bush mladší svojí snahou o sofistikovanou „cestovní mapu“ mírového procesu. Autorem Trumpova nového plánu je jeho poradce a zeť Jared Kushner.

Čtěte také

Základní rysy návrhu spočívají v tom, že hlavním městem Izraele má být Jeruzalém, hlavním městem Palestiny Východní Jeruzalém. Izraelci mají získat suverenitu nad velkými osadami na Západním břehu Jordánu a měli by kontrolovat údolí řeky Jordán. Za to umožní vznik palestinského státu a zmrazí výstavbu svých osad na sporných územích na čtyři roky.

Palestinský lídr Mahmúd Abbás plán okamžitě odmítl, stejně jako předchozí Trumpův návrh na ekonomickou obnovu regionu s rozpočtem 50 miliard dolarů, se kterým prezident přišel v červnu 2019.

Nebezpečné mírové plány

BBC upozorňuje, že jak kolaps mírového procesu z Osla z počátku 90. let, tak i výsledky mírového summitu v Camp Davidu v roce 2000 vyústily v násilné střety, a dodává, že neúspěšné mírové pokusy mohou být nebezpečné. V situaci, kdy Palestinci dlouhodobě odmítají s Trumpem komunikovat a nebyli, na rozdíl od Izraele, k vyjednávání dohody přizváni, se dá očekávat, že Trumpův návrh bude přinejlepším jen plácnutím do vody.

V horším případě vyvolá nepokoje ze strany Palestinců, kteří se před vyhlášením plánu obávali anexe části Západního břehu a chystají protesty. Trump teď může k míru paradoxně nejvíce přispět, když se ho nebude snažit shora unilaterálně sjednávat.

I když Trump Palestincům slibuje, že v příštích čtyřech letech budou hranice jejich státu nedokreslené a bude o nich možné jednat, Palestinci si to poměrně správně vykládají jako snahu Trumpa o vytvoření hracího pole, které bude ovládat on sám. Kvůli obavám Palestinců přitom nemusí vlastní vládě poděkovat ani Izraelci, kteří se mohli v dosavadním statu quo cítit lépe a bezpečněji.

Trumpova skutečná motivace

Média hovoří o snaze zakrývat vlastní problémy s impeachmentem, který se začal projednávat v Senátu. Odvrácení pozornosti k izraelsko-palestinskému plánu prezidentovi prospěje.

Čtěte také

Původně se očekávalo, že Trumpa v Senátu impeachment neohrozí. Kartami ale zamíchal jeho bývalý poradce pro národní bezpečnost John Bolton. Vydává knihu, ve které tvrdí, že Trump mu vykládal, jak uvažuje o zmrazení vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 391 milionů dolarů do doby, než mu tamní představitelé pomohou vyšetřovat Huntera Bidena, tedy syna Trumpova politického rivala. Není sice jisté, jestli senátoři Boltona do Senátu jako svědka předvolají, je ale jasné, že pokud se tak stane, Trumpova jistá židle se přinejmenším zachvěje.

Trumpův plán na blízkovýchodní mír je tedy především plánem na záchranu jeho prezidentské kariéry. Implementace návrhu je totiž teď krajně nereálná. Trump bude mít co dělat s odporem Palestinců, vnitropolitickými problémy i nadcházející volební kampaní. Kritickým momentem pak budou výsledky podzimních prezidentských voleb. Pokud Trump uspěje, je možné, že bude chtít svůj izraelsko-palestinský návrh křísit v dalších podobách. Na to má podporu nejen od Netanjahua, ale zatím i od premiérova rivala Bennyho Gance.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související