Malíř Věroslav Bergr žil Dva životy. Výstava ukazuje, jak se změnila jeho tvorba

4. září 2018

Nejnovější tvorbu malíře, grafika a ilustrátora Věroslava Bergra představuje ve Vile Pellé v Praze výstava nazvaná Dva životy.

Je uspořádaná k autorovým 90. narozeninám, které oslavil letos v květnu. Solitér českého umění, jehož tvorbu lze těžko zařadit do českého výtvarného kontextu, byl posledních deset let umělecky velmi aktivní. Aktuální výstava má být výběrem toho nejlepšího ze čtyř oblastí jeho zájmu - konkrétně jde o obrazy inspirované jeho vztahem k hudbě, ke kvantové fyzice, krajině a také díla, která lze označit za geometrickou abstrakci.

Obraz Věroslava Bergra

Věroslav Bergr pracoval ve Výzkumném ústavu geodetickém přes dvacet let, v roce 1988 odešel do důchodu. Ve své umělecké tvorbě se pohybuje mezi předmětností a abstrakcí, stěžejní inspirací mu byla hudba, především Gustava Mahlera, a krajina. Uznávaným ilustrátorem se stal díky kresbám, které doprovázely tvorbu jeho ženy Zdenky. Ta v roce 2008 zemřela, což zásadně ovlivnilo tvorbu Věroslava Bergera, říká jeho praneteř Alena.

Slibuji věrnost republice. Fotografie našich jedenácti prezidentů v dosud neznámé podobě

Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1926 při jedné ze svých pověstných toulek okolím.  slovenské obce Bystričky (okres Martin), kde trávil letní pobyty od roku 1888. © ČTK

Fotografie jedenácti československých a českých prezidentů, počínaje T. G. Masarykem a konče Milošem Zemanem, představuje nová výstava v Leica Gallery.

„Přestal se věnovat ilustracím a grafice a začal se věnovat především malování obrazů. Změnila se i jeho technika malby, přestal s olejomalbou. Posledních deset let maluje pouze akrylovými barvami. Další změnou je, že od počátečních obrazů, které jsou charakterizovány jeho vztahem k hudbě Gustava Mahlera, která nastartovala jeho uměleckou tvorbu na začátku této dekády, se vrací i k tématům krajinomalby. Ta je velice pestrá, protože kombinuje poeticky laděnou krajinu s určitou přemětností. Přestože krajinomalba se v jeho obrazech vyskytuje velice často, ty obrazy mají úplně jiný náboj a charakter.“

Další Bergrova tvorba je inspirovaná jeho zájmem o vědu. „Má nezdolnou vůli tvořit a trvale se zajímá o vědu a dění ve světě. To ho přivedlo k úvahám nad podstatou naší existence a vůbec přemýšlení o vesmíru. O tom vypovídají obrazy z poslední doby, které byly nazvány kvantové obrazy. Snaží se svými obrazy vyjádřit podstatu našeho bytí.“

Vždycky jsem se zajímal o současnost a zároveň se do toho promítala i minulost. Chtěl jsem, aby to, co jsem dělal, zůstalo v historii, aby to nebyly věci, které jsou jen efemérního rázu. Také aby divák o tom musel trochu přemýšlet. Až jsem došel k tomu, že jsem namalovat několik kvantových obrazů.
Věroslav Bergr

Obraz Věroslava Bergra

Výstava Dva životy představuje i Bergrovo pojetí geometrické abstrakce, pokračuje kurátorka výstavy. „Protože Slávek je obdařen i technickým nadáním, tak se jeho další obrazová tvorba zabývá grafickými obrazy, které vyjadřují neuspořádané grafické tvary. Přesto celkový dojem působí uspořádaně a vyváženě.“

Ve vile Pellé je vystaveno celkem dvacet obrazů, ani zdaleka to nejsou všechny, které za posledních deset let Věroslav Bergr namaloval.

Výstava k jeho 90. narozeninám nazvaná Dva životy bude v pražské Vile Pellé otevřená do 14. září.

Spustit audio