Máme je neustále u sebe, co o nich ale víme? Historii drobných mincí představuje nová interaktivní hra v liberecké iQLANDII

Nejen o předchůdcích dnešních peněz, ale o celé historii výroby mincí v Čechách se dozvědí návštěvníci science centra iQLANDIA  v Liberci. Mincovnictví jim hravou formou představí nový exponát: takzvaný multimediální kiosek.

Jablonecká Česká mincovna, která už čtvrt století razí naše oběživo, ho nechala instalovat do třetího patra vědecko-technického centra iQLANDIE. Visí na zdi, vypadá jako obrovská mince a v průměru má téměř jeden a půl metru. Používá se prostřednictvím dotykové obrazovky ve spodní části. Interaktivní výukovou hru na novém exponátu vědeckotechnického centra zkouší především mladí návštěvníci.

Nový multimediální kiosek České mincovny v liberecké iQLANDII
Návštěvníci si můžou vyzkoušet znalosti z historie mincovnictví
Expozice je určená hlavně dětem a mladým lidem

Jak uvedl ředitel iQLANDIE Pavel Coufal, kiosek je součástí projektu, který má zlepšit přístup českých dětí k penězům. V budoucnu by k multimediálnímu kiosku České mincovny měla přibýt i větší expozice, věnovaná vzniku mincí od návrhu až po ražbu.

Letos v létě budou také návštěvníci iQLANDIE ve výtvarných dílnách tvořit návrhy mincí. Ti nejúspěšnější potom vyrazí na prohlídku přímo do jablonecké mincovny.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio