Manipulace a jeden charismatický vůdce. I tak může vypadat sekta, shodují se kněz z Pastoral Brothers a historik Petráček

7. duben 2024

Jak se vyhnout pokušení založit si vlastní sektu, nebo co to vlastně sekta je, rozebíráme v novém podcastu Pod vlivem kultu. „Pro mne je nebezpečná ta církev, která používá manipulativní techniky, někdy je to o jednom jediném a charismatickém vůdci, který má potřebu využívat manipulativní techniky pro to, aby dostal lidi tam, kam potřebuje,“ říká Jakub Helebrant z Pastoral Brothers.

„V tu chvíli je to už nebezpečné – a je mi jedno, jestli jde o nové náboženské hnutí, nebo stará a etablovaná církev se starým farářem, který tohle dělá dnem i nocí,“ dodává v debatě Vertikály.

Tomáš Petráček

Historik a katolický kněz Tomáš Petráček souhlasí. „Je to ten moment, kdy vůdce začne využívat lidi, často ke svému prospěchu. Také jim přesně diktuje, co mají a nemají dělat.“

„V takových uskupeních bývá i systém trestů, vzájemného dohledu a udávání. Některé prvky ze staré antropologie a spirituality různých řádů jsou podle mne také absurdní. Třeba boj proti tzv. partikulárnímu přátelství, kdy se v rámci komunity nesmíte s někým přátelit víc než se všemi ostatními,“ tvrdí historik.

Pastoral Brothers: Jakub Helebrant

„Jakmile se někdy nabourávají přirozené vztahy, nebo je on nich člověk systematicky odstřiháván – aby byl existenciálně a existenčně obnažený –, tak to už je jednoznačně manipulativní jednání a bylo by na místě být velmi opatrní,“ vyjmenovává Petráček.

Jak se vyhnout pokušení založit si vlastní sektu? Proč předpovědi konce světa stále v některých lidech vyvolávají paniku, když už jich tolik nevyšlo? Máme se bát nových náboženských hnutí, nebo jsou přirozenou součástí lidských dějin? Poslechněte si debatu Vertikály s Adamem Šindelářem.

Magazín Vertikály připomene osud kardinála Štěpána Trochty. Před 50 lety zemřel po jednání s opilým komunistickým církevním tajemníkem. Vztahy mezi bulharskou a ruskou pravoslavnou církví probereme s Liborem Dvořákem. Jak velkou moc má ve Spojených státech představa blízkého konce světa? A jak to ovlivňuje politiku? To mapuje film Modlitba za Armagedon. Přineseme rozhovor s režisérkou Tonje Hessen Schei. Moderuje Naděžda Hávová.

autoři: Adam Šindelář , lup
Spustit audio

Související