Marek Hudema: Dopady konce obilné dohody

30. červenec 2023

Proč vlastně Rusko nechce obnovit dohodu o bezpečném vývozu ukrajinského obilí? Protože tím ekonomicky poškodí Ukrajinu, pomůže svému vlastnímu vývozu obilí a hlavně tím chce rozložit Evropskou unii. Teoreticky by tím ale mohlo unii i pomoci.

O co jde? V případě obilí funguje velmi dobře volný trh. Obilí je komodita, kde se od sebe produkty jednotlivých pěstitelů moc neliší a jsou tak snadno zastupitelné, hromady obilí se snadno dělí a jsou snadno převozitelné. Přitom nejlevnější je jeho doprava ve velkém, loděmi, jiné druhy dopravy zvládnou jen menší objem a za vyšší cenu.

Čtěte také

Když Rusko neprodloužilo dohodou o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře, místo loděmi musí ukrajinští zemědělci posílat své obilí do zahraničí vlaky či automobily. A protože tahle doprava je dražší než lodní, neposílají je do Afriky či na Blízký východ, ale do Evropy. Jmenovitě do východní Evropy, která je Ukrajině nejblíže.

V Africe či na Blízkém východě tak může nahradit ruské zrno to ukrajinské, byť ruské bylo dříve dražší. Ve východní Evropě naopak ukrajinské obilí může nahradit místní produkci, protože je levnější.

Cenový tlak

Polsko, ale i některé další východoevropské země kvůli tomu požadují prodloužení a rozšíření zákazu dovozu ukrajinského obilí či aspoň dotace pro své zemědělce. Ukazuje to sílu evropské zemědělské lobby, které dokáže snadno přesvědčit i jinak velmi proukrajinskou polskou vládu.

Čtěte také

Proti omezení dovozu jsou naopak státy jako Německo či Francie, které v tom vidí oslabení podpory Kyjevu. Ukrajinci tím totiž přicházejí o peníze. Francouzi a Němci ale mají výhodu v tom, že k nim se ukrajinské obilí z důvodů vyšší ceny za přepravu ve velkém nedostane. Pokud by se tam dostalo, zřejmě by rychle obrátili.

Přitom dovoz levného ukrajinského obilí by mohl být pro unii požehnáním. Zejména pro země s nepříliš efektivním zemědělstvím, jako je Polsko. Cenový tlak by mohl zemědělce motivovat k efektivnější a tím i k levnější produkci. Okamžité negativní dopady by šly řešit sociálním podporou. Levnější potraviny by zároveň snížily inflaci, která je vysoká hlavně na východě Evropské unie. Jenže tomu dokáží evropští zemědělci téměř jistě zabránit.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio