Martin Fendrych: Blažek školí média, škodí vládě i ODS. Jeho post na síti X se bude líbit voličům SPD a ANO

16. duben 2024

Po nějakém čase se ozval ministr spravedlnosti za ODS a blízký muž premiéra Pavel Blažek. Těsně po slovenských prezidentských volbách napsal na síť X toto: „Většina pražských redakcí Slovensku nikdy nerozuměla, nerozumí, a protože se o to ani nesnaží, rozumět asi nebude. Pro dobré vztahy se Slovenskem však něco udělat mohou – nechat si své povýšenecké ‚postřehy‘ a rady v teple svých kanceláří pro sebe.“

Loni v srpnu premiér Fiala (ODS) udělil Blažkovi „žlutou kartu“ za jeho několikahodinové přátelské posezení s Martinem Nejedlým, proruským poradcem bývalého prezidenta Zemana. Mělo to asi být varování; ve fotbale platí, že pokud hráč obdrží dvě žluté karty v jednom zápase, stává se z toho automaticky karta červená a musí opustit hřiště.

Čtěte také

Žlutou kartou tedy Fiala veřejnosti celkem srozumitelně sdělil, že „ještě jedno provinění a Blažek letí“. Proč? Aby vládě tento nepříliš populární politik neškodil.

Ministr spravedlnosti si dával pozor, i když podle Transparency International vypadal na druhou žlutou kartu způsob, jak se jeho ministerstvo zbavilo Jana Benýška, ředitele Insolvenčního odboru.

Benýšek podal podnět na Blažkova politického náměstka, spolustraníka a sponzora ODS Antonína Stanislava. Popsal možné manipulace u zkoušek souvisejících s insolvenční agendou z dob, kdy odbor vedl právě Stanislav. A Benýšek za to musel z kola ven.

Útok na novináře

Po slovenských volbách se Blažek jal hodnotit a poučovat média. Slovensku podle něj většina z nich nikdy nerozuměla, nerozumí a rozumět asi nebude. Není snad třeba dodávat, že česká média při volbách na Slovensku spolupracují se slovenskými novináři a že mnozí čeští novináři Slovensko pilně sledují.

Čtěte také

Navíc není tak těžké dnes Slovensku rozumět. Vydává se – z vůle voličů, nikoli z donucení – maďarskou cestou, která dnes vyhovuje Rusku. Premiér Fico odmítá posílat zbraně Ukrajině, Peter Pellegrini je s Ficem ve shodě a svého soupeře Ivana Korčoka lživě vykreslil jako válečného štváče.

Nejde o „povýšenecké postřehy“ českých a slovenských novinářů, a už vůbec ne o „rady z tepla kanceláří“. Jde o vážné obavy, kam se nám blízké Slovensko řítí. Otázkou je, co Blažek útokem na novináře sleduje. Stojí na straně Fica a Pellegriniho – takhle „rozumí“ Slovensku on?

Martin Fendrych

Na druhou žlutou kartu?

Jen tak namátkou, loni v květnu se účastnil akce nazvané Budoucnost střední Evropy. Organizoval ji spolek, jehož jedním zakladatelem je Tomáš Kulman, který členy vlády nazývá kolaboranty nebo „idioty ze slepence“, odmítá pomoc Ukrajině a oslavuje Vladimira Putina.

Snad to není až tak zlé, možná Blažkovi šlo jen o to, aby si kopl do novinářů, kteří roky sledují jeho přešlapy.

Pro premiéra Fialu asi Blažkův post na síti X není „na druhou žlutou kartu“, ale vládě i ODS každopádně silně škodí. Tedy u voličů pětikoalice. Voličům SPD a ANO se bude líbit.

Autor je komentátor Aktuálně.cz.

Spustit audio