Matěj Schneider: Trump si balí kufry. Bude ho následovat i vedení demokratů v Kongresu?

14. listopad 2020

Po volbách v USA má důvod k radosti mnoho Američanů, v ulicích jich tisíce a tisíce slavily konec Trumpova úřadování. Ale i mezi demokraty jsou politici s vráskami na čele.

Kdo by ale s oslavováním měl být obezřetnější, jsou dva demokratičtí šéfové: předsedkyně dolní komory Nancy Pelosiová a lídr senátní menšiny Chuck Schumer. Oba totiž doufali v daleko lepší výsledek.

Čtěte také

Ne, že by doufali v Bidenovu pohodlnější výhru. Ve Spojených státech se totiž volilo také do Kongresu. Demokraté si dělali velké naděje, že vyztuží svou většinu ve Sněmovně reprezentantů a snad i získají většinu v Senátu. Nic z toho se ale nestalo.

Na výsledky všech senátních voleb se zatím čeká. Už teď je ale jasné, že i v nejlepším případě budou mít demokraté senátní většinu jenom tehdy, když jim pomůže budoucí viceprezidentka Kamala Harrisová. Té totiž americká ústava poskytne možnost hlasovat v Senátu, a teoreticky tak přehoupne demokratickou půlku k většině.

To ale závisí na výsledcích voleb v Georgii, kde na začátku ledna proběhne ještě druhé kolo bitvy o dvě křesla. Obě křesla obhajují republikáni. Jejich voliči budou navíc po porážce Trumpa o to motivovanější ve snaze zabránit tomu, aby obě komory i Bílý dům připadly demokratům. Velké naděje si tedy demokraté dělat nemohou. Pro Schumera je to bídný výsledek.

Kdo se tiše směje opodál

Ještě o něco horší situaci čelí demokraté v dolní komoře. Ani ve volbách do ní není vše úplně dopočítáno. V tuto chvíli to vypadá, že demokraté skončí s 226 křesly. To je jednak méně, než měli před volbami, jednak je to jen o osm více, než je potřebná většina. To nedává příliš manévrovacího prostoru do rukou vedení demokratů a naopak zvyšuje vyděračský potenciál jednotlivých frakcí jejich zastupitelů.

Čtěte také

Výsledkům se nejde příliš podivovat. Při zpětném pohledu byly uplynulé roky snah kontrovat Trumpa ze strany Pelosiové a Schumera fiaskem. V mnohém mu paradoxně šli na ruku, impeachment zpackali a s koronavirovým ekonomickým stimulem hráli až do konce politické hry a Američané teď i kvůli nim stojí před opravdu krušnou zimou.

Velký podíl viny za kolaps vyjednávání o stimulu leží u nohou právě Trumpa. Ten si za chvíli bude muset zabalit kufry a opustit Bílý dům. Vypakují demokratičtí zastupitelé v Kongresu i svoje vedení? Argumentů pro to mají mnoho. Jediný, kdo se tiše směje opodál, je šéf senátních republikánů Mitch McConnell.

Autor je publicista

Spustit audio