Města a obce chtějí uspořit za energie. Někde vsadili na fotovoltaiku nebo zvažují tepelná čerpadla

6. listopad 2022 07:44

Města i obce v Česku hledají úspory při spotřebě energií, a to jak elektřiny, tak plynu. Platí to i v Královéhradeckém kraji. Na fotovoltaiku nově sází například ve Dvoře Králové nad Labem, Vrchlabí nebo v obci Žernov, velké plány má i Žďár nad Metují na Náchodsku. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Žďár nad Metují má necelých 700 obyvatel. Jak chce vedení obce řešit energetickou krizi?

Čtěte také

Možností je několik. Ještě před několika týdny to vypadalo, že obec vsadí především na automatické kotle na uhlí. Těch by pořídila několik a zásobovaly by teplem větší obecní budovy.

Podle starosty obce by sice návratnost investice byla v tomhle případě nejrychlejší - zhruba po dvou letech, na druhou stranu by to ale byl krok zpátky, přece jen topení uhlím nepatří mezi ekologické varianty a má i své nevýhody. Proto obec pravděpodobně upřednostní tepelná čerpadla - ty by zásobovaly nejen základní a mateřskou školu, ale třeba také multifunkční obecní dům, kde je kromě úřadu například společenský sál nebo ubytovna.

Žďár nad Metují má ale i mnohem odvážnější plány, chce ve velkém využít fotovoltaické panely. Kam by měly panely dodávat elektřinu?

Čtěte také

Minimálně do části budov, které obcí patří - těch budov je asi dvacet a je v nich třeba i sedmdesát obecních bytů. Fotovoltaické panely plánuje obec umístit přímo na střechy jednotlivých budov.

No a dále se jedná o využití až deseti tisíc metrů čtverečních ploch na střechách budov místního zemědělského družstva. Jde o haly, kde jsou třeba uskladněné brambory nebo technika. Zemědělské družstvo nabízí tyhle střechy k využití zdarma a elektřinu vyrobenou tímhle způsobem ze slunce by následně bylo možné dodávat i mimo Žďár nad Metují.

Obec ale čeká na nový zákon, který by i v takových případech umožnil získat dotace - to zatím není možné, protože zmiňované budovy patří družstvu a ne obci, která by si o dotaci žádala.

Čtěte také

Říkali jsme, že o levnější energie se snaží i zástupci dalších měst a obcí v Královéhradeckém kraji. Připomeň, jaké konkrétní kroky udělaly nebo chystají některé obce?

Hotovo už je třeba v Žernově na Náchodsku, kde fotovoltaická elektrárna na střeše obecní sokolovny zásobuje energií vyrobenou ze slunce veřejné osvětlení. Obec akci naplánovala před začátkem energetické krize, podle loňských propočtů měla být návratnost bezmála šestnáct let, s ohledem na současné ceny se zkrátí na pět až sedm let.

Z větších měst v našem kraji plánují fotovoltaiku třeba ve Dvoře Králové nad Labem, kde chtějí sluneční energii využít k napájení několika objektů třeba škol nebo čistírny odpadních vod, ve Vrchlabí by zase slunce mělo vyrábět elektřinu pro krytý plavecký bazén.

Spustit audio

Související