Město Ústí nad Labem se pře s krajem o financování Severočeské vědecké knihovny

8. říjen 2019 13:56

V Ústí nad Labem se rozhořel spor o financování Severočeské vědecké knihovny. Jejím zřizovatelem je Ústecký kraj. Knihovna ale spravuje i 7 městských poboček a kraj tak chce, aby na její provoz přispívalo i město. Ústecký primátor to ale odmítá s tím, že město na provoz knihovny peníze už dává.

Knihovna požaduje po městě Ústí nad Labem na plnění funkce městské knihovny až 17 milionů korun.

„Základem té částky jsou platy. Na každé pobočce musí být knihovník, či knihovnice, všechno ostatní řešíme poměrnou částí. Na pobočkách musíme platit nájem i energie,“ vysvětlila ředitelka Severočeské vědecké knihovny Jana Linhartová.

Knihovnu zřizuje Ústecký kraj. Komunistický hejtman Oldřich Bubeníček chce o částce jednat.

„Ta částka je obrovská. Pokud bychom ji v různých dotačních titulech rozdělili mezi malé obce, tak pokryjeme desítky a desítky dotací. Na druhou stranu podíl statutárního města Ústí nad Labem je tam velice malý a pan náměstek Klika byl pověřen jednáním se statutárním městem Ústí nad Labem,“ konstatoval Bubeníček.

Ústecký primátor na oficiální jednání s krajem zatím čeká. Podle něj není pravda, že by město na provoz knihovny nepřispívalo.

„V roce 2014 a 2015 to bylo těch 245 tisíc, pak to bylo 2x 400 tisíc, poté 2x 600 tisíc, plus 1,81 milionu toho vyrovnávacího rozdílu mezi těmi budovami,“ uvedl primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO s tím, že v roce 2015 dostal kraj od města budovu knihovny v Churchillově ulici výměnou za objekt na ústeckém Střekově.

Kraj dostal hodnotnější budovu a rozdíl v cenách, tedy 1,81 milionu, byl branný jako příspěvek města na knihovnu na dva roky.

V současné době požadovaných 17 milionů korun ale primátor odmítá.

„Vytáhnul jsem si, jak fungují ostatní města. Tady mám jasně, že liberečtí radní schválili dotaci ve výši 2,9 milionu korun pro krajskou vědeckou knihovnu, takže 17 milionů mi přijde naprosto nesmyslných,“ shrnul ústecký primátor.

Pokud peníze knihovna nedostane, hrozí podle ředitelky Jany Linhartové omezení provozu. Primátor chce ale o financování nejdříve jednat se zástupci Ústeckého kraje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související