Mezi obchodními domy v Ústí by mohla vzniknout tržnice. Architekti myslí i na zeleň

4. březen 2015

Prostor mezi obchodními domy v centru Ústí nad Labem by mohl vypadat jinak. Nejlepší nápady na proměnu prostoru, který vznikl při náletech z dubna 1945, představuje výstava, která se koná v prostorách Muzea města Ústí nad Labem. S nejlepšími návrhy se mohou zájemci seznámit do konce března.

Architekti dostali v ideové soutěži za úkol nabídnout kvalitní řešení prázdného místa v srdci města, konkrétně proluky mezi obchodními domy Fórum a Labe.

V současné době jsou podél fasády umístěny stánky trhovců, které jsou jediným důvodem návštěvnosti.

Podle předsedy soutěže Vladimíra Baldy se stěžejní myšlenkou stala kultivace místa, zachování tržiště a městské zeleně. Město prý architekty nijak nelimitovalo. Velmi zajímavou odpověď nabídl třeba spoluautor jednoho ze dvou vítězných návrhů, Josef Hlavatý.

Nárh ateliéru KM získal od poroty zvláštní odměnu

Volnou plochu mezi obchoďáky nepojal jako náměstí. Ústí jich má podle architekta dostatek. „Dříve se nedaleko odsud nacházely tržnice, ale s výstavbou obchodního centra Fórum zmizely. Toto by měla být novodobá tržnice. Nikoli ve smyslu nákupu nekvalitního oblečení. Místo by mělo nabídnout možnost nákoupit kvalitní zeleninu, sýry, ovoce a maso,“ přibližuje architekt Hlavatý.

Návrh architekta Martina Vlnase

Proluka, která se nachází mezi obchodními domy, nebyla v historii města pravidlem. Spíše naopak. „Prostor byl nejstarší částí historického centra města a od středověku byl hustě zastavěn. To že se uvolnil, je důsledek náletů na město v dubnu 1945,“ přibližuje historii lokality Václav Houfek z ústeckého muzea.

Vítezný nárh od Josefa Hlavatého a autorského kolektivu

Podobné architektonické soutěže mají být podle náměstka ústeckého primátora Martina Maty z hnutí ANO v případě řešení dalších lokalit standartní praxí.

Uvedení návrhů do reality bude záležet na dostupných finančních prostředcích. „Otázkou je samozřejmě finanční stránka. Je potřeba začít společně s architektem, který navrhl řešení, vyčíslovat náklady.“

Vedle architektonických soutěží se Ústí nad Labem chce zaměřit na dlouhodobé priority a další rozvoj města. Velkým otazníkem je třeba řešení Předlice.

„Podobné je to s koncepcí dopravy, centrem Střekova, Krásného Března a podobou sídlišť,“ poukazuje na scházející vizi ústecký radní David Daduče z PRO Ústí. Slovo by podle radního neměli dostat pouze odborníci, ale také veřejnost.

autor: bach
Spustit audio