Mikrobi nežijí v našem světě, ale my v tom jejich, naznačuje epidemiolog Maďar

16. leden 2020

Už pět let spolupracuje s Královskou lékařskou akademií Velké Británie a Severního Irska. Dokonce i prestižní Oxford Encyclopedia ho zahrnula mezi nejvýznamnější osobnosti Česka (a Slovenska). 

Čtěte také

Rastislav Maďar jde příkladem, a všechna základní očkování má za sebou. Tvrdí, že tím nechrání jen sebe, ale také svou rodinu, pacienty nebo studenty.

se sám nechává pravidelně očkovat, prý tím chrání nejen sebe, ale i své blízké a pacienty.

„Virus, který se přenáší vzdušnou cestou, by byl schopen proletět celou naši planetu řádově v desítkách hodin,“ upozorňuje epidemiolog s odkazem na dnešní rozšířené možnosti letecké dopravy a cestování. 

„Už pandemie SARS ukázala, jaká je to otázka náhody a štěstí – pokud nakažený člověk, který ještě nemá příznaky, sedne do letadla.“

Musíme si uvědomit, že mikrobi nežijí v našem světě, ale my v tom jejich. Jsou totiž vývojově starší.
Rastislav Maďar

Vzpomíná i na případ, kdy čínský lékař, nakažený dotyčným koronavirem, přivezl infekci do Hongkongu, odkud se pak dostala až do Kanady.

V souvislosti s náhodným rozšiřováním virů připomíná současnou rozšířenost horečky dengue. Ta se po světě roznesla s transportem použitých pneumatik.

Odpůrci očkování? 

Co se týká hoaxů o negativních vlivech očkování, tak ty prý dělají nemalé problém hlavně lékařům primární péče. Od nich lidé jdou na odborná epidemiologická pracoviště, a ti je zas vracejí zpět k praktikům.

Epidemiologie je podle mě jeden z nejzajímavějších a nejpestřejších oborů, který existuje.
Rastislav Maďar

„Když chci to nejlepší pro své dítě, tak přece věřím tomu, kdo za to nese osobní odpovědnost. To je to, co činí tento názor objektivní,“ vysvětluje, proč je lepší důvěřovat lékařům (a ne neodborným internetovým diskusím).

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Rastislavem Maďarem. Mluvili spolu také o prestiži, kterou s sebou nese heslo v publikaci Oxford Encyclopedia nebo proč se aktivně zapojuje do humanitárních misí.

Související