Miloš Dušek z Krásné Lípy má jako první v České republice přístroj na domácí dialýzu

6. duben 2016

Prvním pacientem s domácí ledvinou v České republice je 45letý Miloš Dušek z Krásné Lípy. Kvůli onkologickému onemocnění mu selhaly ledviny. Dozvěděl se o možnosti domácí dialýzy a všemožně se snažil, aby ji dostal. Teď se mu to konečně podařilo.

Svou vlastní dialyzační jednotku má pan Dušek ve sklepě svého rodinného domu. Předtím musel třikrát týdně dojíždět do 35 kilometrů vzdáleného Děčína. Teď ji absolvuje pětkrát týdně v pohodlí svého domova.

Usměvavý muž v sobě nezapře sportovního ducha. Tak jako všem sportovním výzvám se postavil i svojí nemoci. „Když jsem si na týden lehnul a čekal, až to odezní, to se pak člověk strašně těžce vrací do života. Když se udržujete v nějaké fyzické kondici, to pak tak lehce nespadnete dolů,“ vysvětluje svůj postoj k nemoci Miloš Dušek. Proto nepřestal sportovat, jezdí na kole a pořádá dlouhé túry.

„My jsme měli to štěstí, že spolupracujeme s panem Duškem, který si za tou dialýzou tvdě šel a díky tomu je první v republice, který to má doma,“ konstatuje Martin Ullrych z nefrologické ambulance děčínské nemocnice.

Onkologická nemoc sice panu Duškovi vzala ledviny, ale protože nevzdal boj o domácí dialýzu, dostal i něco zpátky. „Ta domácí dialýza mi vrátila kus svobody,“ svěřuje se statečný muž.

Dlouho jediným člověkem s domácí dialýzou nezůstane – už se na ni připravují další dva.

autor: dap
Spustit audio