Miluju snímky, co vypráví příběhy a mají duši, usmívá se fotografka Pavla Kurková, žijící v Norsku

11. leden 2024

Fotografie Pavly Kurkové mají kouzlo okamžiku i znalost přírody, zaujaly už mnoho diváků i porotců několika soutěží. A to přesto, že Pavla o fotografii ještě před pár lety mnoho nevěděla. K poslechu úžasného příběhu fotografie i dlouhé cesty její autorky vás zve redaktorka Jiřina Šmídová.

Přirozenost tvých fotografií, ať už v přírodě, nebo v ateliéru. To je to, co na nich lidé tolik obdivují. Co znamená pojem "přirozenost" pro tebe?
Přirozenost? Je to opravdovost, lidskost. Nic nehrát a nepředstírat. Přiznat vše, jak to je. Nefotit iluze. Mám ráda ve fotografii emoce.

Mám ráda bosé nohy v rose, paprsky slunce ve tváři. Mám ráda hlasy lesa, potoků a luk. Mé obrazy jsou já. Každý nese příběh mého života.
Pavla Kurková, fotografka

Jak předáváš lásku k přírodě svým dětem?
Jsem s nimi a odpovídám když se ptají. Jsem jen průvodcem.

Každá má fotografie je dotek okamžiku... V každé z nich je kousek mne

A kdy se stalo fotografování tvým povoláním?
K fotografování jako povolání jsem se dostala postupně. Dlouho jsem si nevěřila. Ale zpětná vazba od lidí mne postupně ujistila, že se můj sen může splnit a mohu se fotografií živit. Jsem snílek s hlavou v oblacích. Jsem svobodná duše, co se ráda směje i brečí, která ráda mlčí, ale i křičí.

Fotografka Pavla Kurková žije svůj sen v Norsku. A tak se můžeme těšit třeba zase někdy příště na další její vyprávění nebo výstavu fotografií z úžasné severské přírody.

autoři: Jiřina Šmídová , baj
Spustit audio

Související