Most nad D6 u Lokte půjde v sobotu k zemi. Do půl roku ho nahradí nový

Stavbaři v sobotu zbourají most mezi Novým Sedlem a Loktem nad dálnicí D6. Na jeho místě postaví nový.

Celkové předpokládané náklady na stavbu nového mostu budou zhruba 55 milionů korun. Stavba by měla být hotová do začátku října.

Provoz na D6 bude omezen jen částečně. Uzavírka potrvá od sobotní 19. do nedělní 9. hodiny. Po dobu uzavírky budou auta jezdit přes sjezdy a nájezdy na dálnici.

Podle ředitele Krajské správy a údržby silic Karlovarského kraje Jiřího Šlachty potrvá demolice mostu jednu noc. „V 19 hodin se uzavře dálnice, začne se skládat pod most dopadový materiál, směs štěrku a písku, aby se dálnice při demolici nepoškodila. Počítáme, že do půlnoci bude most dole a do rána, do kdy je plánovaná uzavírka, se celý most odstraní," uvedl Šlachta.

Původní stavba je ze 70. let, nový by měl vydržet 100 let

Stav spodní části mostu, který byl postaven v roce 1972 a neměnil se ani při stavbě dálnice pod ním, byl označen jako špatný a životnost mostu byla odhadnuta zhruba na pět let. Silnice z Nového Sedla do Lokte bude kvůli modernizaci mostu uzavřena, provoz na D6 bude omezen jen částečně. Podle potřeb stavby je plánováno svedení provozu do jednoho jízdního pruhu.

Z celkových nákladů zaplatí Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje za modernizaci mostu 8,25 milionu korun, zbylých téměř 47 milionů korun představuje předpokládaný příspěvek Evropské unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu.

Most byl pro dopravu uzavřen v pondělí 2. dubna. Stavba nové konstrukce bude trvat do října letošního roku. Provoz na dálnici omezí jen částečně. Podle potřeb stavby je plánováno jeho svedení do jednoho jízdního pruhu.

Na přemostění dálnice je navržena trámová předpjatá konstrukce, která se skládá z opěr, jednoho středového pilíře místo nynějších dvou a spřažené mostovky. Stavba zahrnuje šest samostatných stavebních objektů. Životnost nového mostu je projektována na sto let.

autoři: Dominik Hron , Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio