Muškáty, kam se podíváš. Tak to teď vypadá v Hněvotíně na Olomoucku

18. srpen 2015

Už skoro 500 truhlíků s muškáty rozdal obecní úřad obyvatelům Hněvotína na Olomoucku. Ti se o ně společně se zaměstnanci obce starají a zvelebují si tak místo, kde žijí. Inspiraci si prý vzali ze zahraničí.

Malé červené a narůžovělé kvítky pelargonií zdobí centrum Hněvotína. Na rozkvetlé truhlíky tu narazíte téměř všude. Zdobí okna rodinných domů, místní školu, ale i sloupy veřejného osvětlení.

Hněvotínští zastupitelé nápad okoukali od kolegů v Bavorsku a Rakousku, kteří mají krásně vyzdobené celé vesnice.

„Tam je to běžné, u těch státních bytů je to přímo povinnost,“ říká starosta Hněvotína Jaroslav Dvořák.

„Mají s lidmi uzavřenou smlouvu, že jim předají na jaře vysazené truhlíky a oni o to celou sezonu pečují, na podzim to sesbírají a zase na jaře jim dají nové."

Truhlíky s převislými pelargoniemi tu úřad rozdával už loni. S novým projektem ale přišly i problémy.

Čtěte také

„Samozřejmě ten první rok nám truhlíky padaly z oken, ty převislé muškáty vážily několik kilogramů, tak jsme přivezli takové držáky na to, prostě zkrátka vychytávali jsme takové ty první mouchy."

Teď už ale všechno šlape tak, jak má a o květiny na veřejném prostranství se starají i zaměstnanci obce.

„Zalévám. Dám vodu na multikáru, čerpadlo a zaléváme dvakrát v týdnu. Lidé to chválí z ostatních dědin, líbí se jim to," potvrzuje Vít Horáček.

Nechybí i pousmání

Někteří si ale z přehnané péče dělají legraci.

„Jezdí to ošetřovat tři pracovníci, tak to mě teda dost dojalo, protože jeden řídil, jeden seděl a jeden tam byl s hadicí a se žebříkem, něco hrozného," usmívá se Jana.

Naopak Pavle se zvelebování Hněvotína líbí. Pracuje totiž ve školce, která se do projektu zapojila. „Tchýně má, i švagrová, ve školce to máme, tak je to pěkné.“

Starosta má v plánu ve zkrášlování veřejného prostoru pokračovat i v dalších letech.

„Teď nám zbývají dvě nebo tři ulice, které budeme revitalizovat, takže dozdobíme celou vesnici," ujišťuje Jaroslav Dvořák.

V příštím roce chtějí zastupitelé přikoupit další dvě stovky rozkvetlých truhlíků.

Malé červené a narůžovělé kvítky pelargonií zdobí centrum Hněvotína
autoři: mkp , Filip Titlbach
Spustit audio