Na libereckou Technickou univerzitu nastoupily dvě nové vědkyně, uprchly z válkou postižené Ukrajiny

Dvě ženy z Kyjeva, které vystudovaly obor Ekologie a ochrana životního prostředí na univerzitě ve městě Kryvyj Rih, pracují v laboratořích Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.

Dámy Nataliia a Oleksandra teď pracují na liberecké Technické univerzitě

Liberecká Technická univerzita zaměstnává první uprchlíky z Ukrajiny. Dvě vědkyně nastoupily do výzkumu na Oddělení enviromentální chemie. Nataliia a Oleksandra na Ukrajině vystudovaly Ekologii a ochranu životního prostředí, jsou inženýrky a obě mají učitelskou aprobaci. Připravují se na práci v laboratořích.

Podle ředitele oddělení Miroslava Černíka se seznamují s prostředím i způsobem práce a budou se muset také naučit česky. „K tomu organizuje univerzita kurz češtiny, takže dámy se určitě přihlásí a budou tento kurz absolvovat. Myslím, že ty jazyky jsou si tak blízké, že za několik týdnů, možná málo měsíců, budou schopny běžně komunikovat v češtině,“ doplnil Miroslav Černík.

Jaké práce Natalija a Olesandra vykonávají a jak univerzita vyřešila uznání jejich vzdělání? Jak se dámám v Liberci líbí? A co je ještě čeká? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

Spustit audio

Související