Na odlišné názory jsme v ANO zvyklí. Vondrák ale nejednal před volbami týmově, míní hejtman Schiller

8. únor 2023

Ve středu odpoledne se sejde předsednictvo hnutí ANO, aby zhodnotilo prezidentské volby jejich kandidáta i kritizovanou předvolební kampaň a také to, že moravskoslezský hejtman a místopředseda ANO Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura veřejně podpořili Babišova protikandidáta. Andrej Babiš by měl také vedení ANO sdělit, jak vidí své další působení ve Sněmovně. Jak na situaci nahlíží hejtman Ústeckého kraje za ANO Jan Schiller?

Byly to už třetí volby, kde hnutí ANO neuspělo tak, jak si představovalo. Měly by podle vás nastat nějaké změny ve vedení hnutí?

Tak ony to nebyly třetí volby, kdy neuspělo. My jsme uspěli ve volbách, akorát jsme potom neuspěli v sestavování koalic, to se musí trošku narovnat, protože se to stále říká špatně. Nicméně ano, v prezidentských volbách pan předseda neuspěl. Myslím si, že on si to vyhodnotí sám s předsednictvem a že nějaké kroky se určitě udělají.

Čtěte také

Jak byste si ty kroky představoval vy v zájmu hnutí ANO?

Ve své podstatě úplně stejně jako všichni, abychom se soustředili na naši základnu a hlavně na potenciál, který pan Babiš teď vyzdvihl, a to je těch dva a půl milionu hlasů, tak abychom o ně nepřišli. Aby to skutečně nebylo jenom o tom získat hlasy, ale pak s nimi pracovat.

A kdo je ta vaše základna? Hnutí ANO v počátku cílilo na středopravicového voliče, teď má spíše levicově zaměřené voliče, důchodce.

Naše základ, alespoň dle mého mínění, by měla být taková, že to jsou lidé, kteří potřebují pomoct. A jak jsme si všimli, tak víceméně levice a pravice už není.

To, že bychom se měli vracet k nějakému středopravému směru, doba už ani neumožňuje, protože když se podíváme třeba na Sněmovnu, tak tam už víceméně žádná levice není a ti lidé zastání potřebují. Myslím si, že postupně se levice a pravice slejí v jedno a bude to prostě takový střed.

Čtěte také

Andrej Babiš se netají tím, že mu Sněmovna není úplně blízká. Dokonce ji označil za žvanírnu. Co je podle vás pro hnutí ANO prospěšnější, aby zůstal poslancem, nebo aby se věnoval právě spíš výhradně hnutí?

V situaci, ve které jsme, je pro hnutí výhodnější, aby zůstal i poslancem i předsedou, protože ve Sněmovně i když je hnutí ANO nejsilnější nebo největší, tak pořád má strašně těžkou pozici v přednostním právu vůbec vystupovat a mluvit. To znamená, že koalice nás víceméně nepouští ani ke slovu, takže každý hlas tam je znát.

Ale pan Babiš je úplně jiná povaha, měl spoustu práce mimo Sněmovnu. A každý z těch koaličních poslanců by si měl sáhnout do srdce, jestli udělá tolik práce jako třeba on na jednom výjezdu.

Má jiný styl práce, ale měl by se věnovat obojímu. A myslím si, že i uvnitř ANO, protože byl u toho, když hnutí vznikalo, byl u prvních myšlenek. A teď je otázka, jestli se soustředit na to, abychom nepřišli o ty hlasy, které jsme získali.

Čtěte také

Jak vnímáte odlišné názory v samotném hnutí ANO? Například u hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka, který nakonec podpořil protikandidáta Andreje Babiše. Je to pro vás problém?

Tak jsou to spojené dvě věci. Odlišné názory nám nevadí, protože na to jsme v hnutí zvyklí, my máme každý svůj názor a diskutujeme ho tak dlouho, až najdeme kompromis. Ale co už mi vadí, tak je ten postoj, kdy místopředseda hnutí týden před volbami nepodpoří kandidáta, kterého hnutí dá. To mi přijde, že prostě není vůbec týmové a vadí mi to.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Věra Štechrová.

autoři: Věra Štechrová , knem
Spustit audio

Související

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka