Na omezení hromadných akcí dozrál čas, u rušení výuky si nejsem jistý, hodnotí vládní opatření proti šíření koronaviru epidemiolog

10. březen 2020

Bezpečnostní rada státu kvůli šíření koronaviru ruší veškeré akce s účastí nad 100 lidí, také budou od středy až do odvolání uzavřeny školy kromě mateřských. Podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO jsou opatření nutná, protože více zemí v Evropě nemá koronavirus pod kontrolou, a také není jasné, od koho se nakazil pražský taxikář, který nebyl v zahraničí ani neměl kontakt s nikým z nakažených.

Ministr průmyslu a obchodu, a také ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) ve speciálu Českého rozhlasu Plus a Radiožurnálu uvádí, že rozhodnutí vyšlo z modelů ministerstva zdravotnictví, jak se může situace dále vyvíjet.

Čtěte také

„Vítězí ten, kdo je rychlý. Nemůžeme si dovolit komfort čekat několik dní… Zatím jsme jedna z mála zemí v Evropě, co má zatím koronavirus pod kontrolou, a nedostali jsme se do situace zemí jako je Itálie, Německo, Francie, Španělsko, které už abdikovaly na trasování pacientů a na individuální opatření. My jsme raději obezřetnější a udělali jsme to dříve, protože by nás to stejně zřejmě neminulo,“ říká Havlíček.

Zdůrazňuje, že ministerstvo průmyslu a obchodu zavádí programy pro firmy, které budou postižené opatřeními zaváděnými v souvislosti s koronavirem. Tyto podniky mohou čerpat bezúročné půjčky s až tříletým odkladem od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Toto opatření kvituje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar, který uvádí, že se vláda chová proaktivně a sama dává návrhy, jak postiženým firmám ulehčit.

Čtěte také

Riziko uzavření škol

Epidemiolog Rastislav Maďar vysvětluje, že když se šíří nákaza mezi domácí populací a jsou případy, u kterých možná není prokázané zavlečení z ciziny, je na místě se zamyslet nad radikálnějšími opatření, ale je otázka, kam až zajít.

„Omezení hromadných akcí, na to už dozrál čas. Kdyby se to nepřijalo teď, tak bychom o tom mluvili možná za týden v horší situaci. U škol si ale nejsem jistý. Bojíme se zavlečení viru od nerizikové k rizikové populaci… Když rodiče nebudou moct zůstat doma, tak to vyřeší hlídáním dětí prarodiči, což je přesně ten směr šíření viru, který nechceme,“ vysvětluje možné riziko.

Omezení pro cesty, nemocnice a kulturu

Na nemocnice má konkrétní dopad už omezení návštěv, které už bylo nařízeno dříve, uvádí místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Lukáš Velev, ale i to prý záleží na disciplinovanosti pacientů a jejich rodinných příslušníků nebo přátel.

Čtěte také

„Problém je, že nemocnice je veřejný prostor, kam může několika vchody kdokoliv vstoupit a odejít. To znamená, že zabránit pacientům, aby se potkali ve veřejných prostorách nemocnice s návštěvou, je nemožné.“

Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) vydalo ministerstvo varování, aby se občané informovali o situaci v cílové zemi na jeho webových stránkách. Varování před cestami do konkrétní země kromě Itálie zatím nechystá, protože situace se mění ze dne na den.

Od úterní 18. hodiny přestávají hrát některá česká divadla a kina, ruší se koncerty. Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD zdůrazňuje, že je důležité trvat na principu maximálně 100 přítomných lidí, konkrétní informace o případném vracení vstupného bude řešit na dalších schůzkách.

Hosty speciálu byli:

Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Rastislav Maďar, epidemiolog

Lukáš Velev, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Tomáš Petříček (ČSSD), ministr zahraničních věcí

Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr kultury

František Rada, ředitel ZŠ Strossmayerovo náměstí

autoři: Tomáš Pavlíček , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.