Na Rakovnicku našli další zlatý poklad! Největší dík patří badateli z řad veřejnosti

29. duben 2024

Poklad nevyčíslitelné hodnoty, 12 zlatých keltských mincí neboli statérů, pochází ze 3. až 2. století před naším letopočtem. Objev první z nalezených mincí učinil spolupracovník muzea Oldřich Štefek.

Rakovnicko proslulo unikátním nálezem už před čtyřmi lety. Zlaté šperky z doby stěhování národů, vykládané drahokamy, tehdy objevili Jakub a Lukáš Slámovi. „Jména všech zmíněných by se navždy měla s těmito poklady pojit,“ uvádí archeoložka Kateřina Blažková.

Čtěte také

Opaskovou přezku s prstenem a závěs z koňské ohlávky si můžete prohlédnout na výstavě Záhada zlatých šperků v Muzeu T.G. M. Rakovník do 30. června 2024. Pak muzeum projde plánovanou rekonstrukcí. A zlaté mince? „Ty budou k vidění 17. a 18. května na naší pobočce v Novém Strašecí, kde máme keltskou expozici. Budeme si připomínat výročí nálezu slavné opukové hlavy Kelta ze Mšeckých Žehrovic. Při této příležitosti mince v expozici představíme.

Zlato v lese

Jedna ze souboru keltských mincí nalezených na Rakovnicku

Na první keltskou minci narazil účastník jedné z našich muzejních přednášek. S detektorem kovů se šel projít do lesa, kde našel první z dvanácti zlatých statérů. Nález nám hned oznámil, takže jsme místo odborně prozkoumali a zabezpečili,“ potvrzuje Kateřina Blažková.

„S amatérskými hledači kovů i zájemci o historii a archeologii jsme v kontaktu už skoro 20 let. Snažíme se je motivovat a vzdělávat, takže spolupráce s mnoha z nich funguje příkladně,“ vysvětluje archeoložka Blažková a pokračuje: „Nejmenší mince v hodnotě čtyřiadvacetiny statéru má pouhé 4 milimetry v průměru a jde o skutečný unikát. Její ražba totiž dosud nemá známé srovnání. Na líci má patrně páva a krásný ptačí motiv je i na rubu. Mince jsou navíc perfektně zachovalé, což naznačuje, že možná nebyly nikdy v oběhu.“

M. Elznicová Mikesková s K. Blažkovou se souborem zlatých keltských mincí

Oba nedávné objevy, honosné zlaté šperky vykládané drahokamy i nejnovější nález zlatých mincí, podle archeoložky Blažkové naznačují, že Rakovnickem vedly koridory, po nichž už v pravěku a pak i ve středověku cestovali příslušníci tehdejších elit.

Pozvánka na pochod

Muzeum T.G.M. Rakovník zve nejen k prohlídce expozic, ale také na 2. ročník Pochodu Alice Garrigue Masarykové. Ten vede z Prahy do Lán a uskuteční se o víkendu 4. a 5. května. „Pochod připomíná odkaz mimořádné osobnosti Alice Masarykové, dcery našeho prvního prezidenta a zakladatelky Československého červeného kříže. Od jejího narození uplyne letos už 145 let,“ připomíná Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník, pod které spadá řada muzeí a objektů ve Středočeském kraji.

Spustit audio