Na šikanu v dětství si nejde zvyknout, ale dá se zvládnout. Úspěšná tiktokerka Drdošová to dokázala

12. září 2023

V dětství se potýkala se šikanou kvůli svým ruským kořenům. Čelila i špatné situaci v rodině. Černé myšlenky ji pomohlo překonat i to, že se musela starat o bratra. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Klára Nováková si v Lince důvěry Klubu Rádia Junior povídala s tiktokerkou Gabrielou Drdošovou a psycholožkou Barborou Downes. Gabča si prošla šikanou a i přesto je dnes úspěšnou influencerkou se statisíci odběrateli. Společně probraly, jak se se šikanou vypořádat. 

Oslabený jedinec je terč

Gabča to jako dítě neměla jednoduché. Od první třídy byla šikanovaná kvůli svým ruským kořenům. „Jsou jedinci ve třídě, kteří si umí vyhlídnout někoho, kdo je něčím oslaben, právě třeba tím, že pochází odněkud jinud,“ vysvětluje psycholožka.

„Tihle jedinci umí strhnout i okolí k tomu, aby se začalo chovat hnusně, a často mají ve třídě velkou moc. A protože se jich všichni ostatní tak trochu bojí, a každý se snaží, aby se nestal obětí sám, tak se začnou přidávat, aby se mu zalíbili,“ popisuje. Šikanované děti poté zažívají pocit toho, že jsou na všechno samy, nemají komu se svěřit. 

Safe place

Důležité je ale najít si místo, kde nám bude dobře. „Já jsem měla takové to útočiště nebo safe place, jak se říká v dnešní době – tréninky, tancování,” říká tiktokerka. Tancování byl její únik. Problémy nezažívala totiž jen ve škole, ale i doma. „Byla jsem vždycky ve svém světě, po škole hned na trénink, z tréninku hned domů pomoct mamce,” dodává.

„Určitě to je skvělá cesta a čím víc má člověk nějakých takových míst nebo osob, se kterými je mu dobře, tak to vlastně pomáhá tomu hojení a tomu, že to člověk přestojí,“ říká Barbora Downes. Najít si nějaké hobby, nebo najít si partu nových přátel se stejným zájmem, může pomoct jedincům odreagovat se a neuzavírat se do sebe. 

Tiktokerka Gabriela Drdošová

Jak ventilovat vztek 

Člověk se ve světě šikany nenaučí žít, ale přizpůsobí se. „Nedá se na to zvyknout, ale dá se to zvládnout,“ věří psycholožka. Je důležité nezapomínat, že to není navždycky. I přesto si ale někteří lidé ulevují sebepoškozováním. Snaží se jím přehlušit vnitřní trápení a bolest. 

„Já bych chtěla doporučit, aby to holky a kluci zkusili nějakým způsobem ventilovat. Třeba  namalovat, jak se cítí. Zachytit svůj vztek, pak ho třeba roztrhat. Nebo si psát deník, aby ty pocity dostali ven,“ radí Barbora Downes.

Šikanou se dá projít a i přes zraňující prožitky mít naplňující život. Podobně úspěšný, jaký dnes žije Gabriela. Pro další doporučení, jak šikanu zvládnout, si poslechněte Klub Rádia Junior. 

Svěřte se
Trápí vás ale něco tak moc, že už se to nedá vydržet? Ubližuje vám někdo? Neznáte žádného dospělého, kterému byste se mohli svěřit? 
Na nic nečekejte a jděte na web skvělých profesionálů linkabezpeci.cz >>. Tam vždy najdete někoho, kdo si vás poslechne a poradí vám. Můžete tam zavolat, napsat email, nebo si i chatovat.
Nebojte se svěřit. Každý problém má své řešení.

Další články o šikaně najdete na našem webu >>

 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva

Související