Na Trojmezí u Hrádku nad Nisou oslavili Češi, Němci a Poláci společných dvacet let v Evropské unii

28. duben 2024 08:46

Češi, Němci a Poláci se v sobotu 27. dubna sešli u Hrádku nad Nisou, kde se stýkají hranice všech tří států, aby si připomněli rozšíření Evropské unie před dvaceti lety. Jedli, pili, dobře se bavili, ale také si stěžovali na problémy, které se ani po dvou dekádách nepodařilo vyřešit.

Mezi záchytnými parkovišti a Trojmezím pendlovaly silniční vláčky nazvané příznačně Europa express. Festival byl rozprostřený na území všech tří států, ze kterých se dva, Česko a Polsko, připojily do Evropské unie 1. května 2024. Na české straně bylo velké pódium, Polsko připravilo odpočinkovou zónu a Němci měli na své louce velký autojeřáb s atrapou horkovzdušného balónu.

Všude také byly stánky s lokálními jídly a pitím. Oslavy začaly proslovy, kam se země za dvacet společných let posunuly, lidé také mohli vidět vystoupení různých hudebních souborů nebo ukázky hasičské, policejní či záchranářské techniky. Na večer byl připraven velký koncert a hranice dřeva k zapálení.

Všechny tři státy byly během oslav propojené. Zatímco Oldřichovský potok mezi Českem a Polskem přetíná už delší dobu lávka, Lužickou Nisu mezi Českem a Německem šlo v sobotu překonat po provizorním montovaném mostě. V minulosti zástupci z jednotlivých států jednali i o trvalejším řešení, jakési trojlávce. Plán ale zatím narazil na odlišné stavební zákony v jednotlivých zemích.

„Jsme se snažili společnými silami vybudovat tady symbolickou lávku pro cyklisty a pěší, ale bohužel úřední šiml, ať je v Evropské unii, nebo ať je na všech tří povodích, nedovolil tuto lávku vybudovat,“ konstatoval na oslavách starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka ze Starostů pro Liberecký kraj.

Není to jediná věc, která region pálí. Vlády všech tří zemí se například zatím nedokázaly dohodnout na opravě železniční trati mezi Hrádkem nad Nisou a Žitavou, která vede přes Polsko, kde je v technicky špatném stavu. Podle nedávného průzkumu navíc lidem na všech stranách hranice chybí lepší propojení s regionálními centry.

Spustit audio

Související