Na úřady práce se obracejí první lidé, kteří přišli o zaměstnání kvůli koronaviru

27. březen 2020 15:18

První lidé, které mimořádná opatření v době epidemie připravila o práci, se začínají obracet na jihočeské úřady práce. Někteří zatím jenom shánějí informace, jiní už se chtějí zaregistrovat.

„Jezdím pro jednu spediční firmu, která sídlí ve Schremsu. Vozíme převážně jídlo, mouku, různá těsta,“ popisuje Petr Vrba. Jako řidič kamionu má výjimku na překročení hranic s Rakouskem.

V oboru, ve kterém byla ještě před měsícem stále poptávka po nových zaměstnancích, podle jeho zkušeností ubývá zakázek. „Včera jsem se bavil se šéfem a on už to nevidí moc dobře. Ubývá práce, pár lidí už bohužel dostalo výpověď, může to potkat i mě. My máme trochu výhodu, že jídlo se vyrábí pořád, horší je to pro firmy, které vozí jiné věci,“ dodává.

To potvrzuje i Jiří Beran z českobudějovického úřadu práce. „O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů žádají v současné době především lidé, kteří pracují v pohostinství, službách a cestovním ruchu,“ uvádí.

Čtěte také

Právě tyto oblasti postihla přijatá epidemiologická opatření v největší míře a zaměstnavatelé dočasně uzavřeli své provozy. „V rámci Jihočeského kraje ještě obdobná situace nastává u subdodavatelů automobilového průmyslu. Mnozí zaměstnavatelé však zároveň uvádí, že po skončení karantény přijmou propuštěné pracovníky zpět,“ dodává Jiří Beran.

To podle něj dokládá i fakt, že jenom minimum zaměstnavatelů stáhlo svoje nabídky práce. „Zaměstnavatelé své dřívější poptávky spíše aktualizují v tom smyslu, že oddalují možné termíny nástupu do zaměstnání. K rušení poptávaných míst, která byla nahlášena na úřad práce před letošním březnem, dochází v ojedinělých případech,“ říká.

Přesná data o zaměstnanosti v březnu zveřejní Úřad práce České republiky 8. dubna.

Spustit audio

Související