Nebe nad Washingtonem zaplnily tisíce draků. Oblíbená zábava se v americké metropoli váže k začátku jara

Travnatou plochu táhnoucí se více než tři kilometry od budovy sídla Kongresu až k Lincolnovu památníku zaplnily poslední březnový den tisíce létajících draků na šňůrkách. Konal se tu totiž festival dračího létání. Jeho loňský vítěz festivalu sem letos přišel provětrat jen dvacet svých draků, přestože jich doma doslova plnou garáž.

Paul Dugard je šampionem loňského ročníku festivalu pouštní draků ve Washingtonu. Podle pravidel festivalu se ale letos nemůže do soutěže zapojit, a tak je porotcem.

Umí vyrobit klasické draky uvázané jen na jedné šňůře pro zábavu, pro děti i dospělé. Staví ale také akrobatické draky ovládané čtyřmi lanky a dokáže s nimi v koordinaci s dalšími „krotiteli draků“ předvádět dračí tance na obloze.

Se stavěním draků pro sebe, ale i na zakázku začal Paul v polovině 80. let

Garáž na draka

Se stavěním draků pro sebe, ale i na zakázku začal Paul v polovině 80. let. Za více než tři desetiletí si tento manažer telekomunikací pracující ve státní správě vybudoval slušnou dračí letku.

„Mám jich až moc, jsou jich stovky. Mám jich plnou garáž. Je to sice dvojgaráž, ale v jedné mám dílnu. Mám tam šicí stroje a materiál na draky. Tam je také skladuji,“ popisuje a dodává, že tentokrát vzal provětrat jen dvacet svých draků.

Na jejich stavbu Paul obvykle používá syntetickou látku Icarex, tedy speciální polyester na výrobu draků. Výztužné tyčky jsou ze sklolaminátového kompozitu. Na svého zbrusu nového bílo-růžového draka s dlouhými bílými ocasy připomínajícího hranatou medúzu ale použil speciální materiál.

Ocas je základ

„Tenhle je vyrobený s ultralehkého potištěného materiálu, který se nedá sehnat ani na internetu. Prodává se jen na dračích burzách,“ vypráví nadšeně. „Byl jsem nedávno na jedné tady v Marylandu a tam se ta látka dražila. Na prodej byly čtyři různé kusy – poslepoval jsem je a sešil. Asi pětimetrový pruh jsem pak rozstřihl na dva ocasy a ty pořádně obšil.“

Nejtěžší a nejdůležitější při stavbě takové střapatého draka je podle Paula právě dobře olemovat okraje ocasů, aby se při třepetání ve větru neroztrhly. To by pak mělo fatální dopad na stabilitu draka ve vzduchu.

Krásného nového draka si vyrobil docela rychle, za dva dny byl hotový. A za pár vteřin se také mohl krásně zřítit na zem.

Drak musí být lehký a zároveň pevný, jinak se kreativitě meze nekladou

Paul mi půjčil svoji špulku do ruky a vybídl mě, ať si to zkusím. Není to žádný velký tah, vítr nahoře nefouká stále stejnou rychlostí. Ale raději jsem mu ji zase rychle vrátil, protože v mých rukách začal drak docela rychle padat.

Od jara do zimy

Proč Američané ve Washingtonu pouštějí draky zrovna na jaře? Podle Paula Dugarda je to proto, že se první ročníky dračího festivalu pořádaly tady ve Washingtonu na konci 60.let právě na přelomu března a dubna.

Draci se ale podle něj dají pouštět kdykoli. On sám třeba své draky prohání v zimě na zamrzlých jezerech, anebo v létě v šortkách n Floridě. Je potřeba mít jenom dobrý vítr.

autoři: Pavel Novák , and
Spustit audio

Související