Nízkoprahové zařízení Zastávka v Duchcově se zapojilo do Dnů dobrovolnictví

26. duben 2024 13:52

Ještě do neděle 28. dubna potrvají Dny dobrovolnictví. Jsou příležitostí nahlédnout do různých oblastí dobrovolné pomoci a případně si ji vyzkoušet. Zapojila se také zařízení v Ústeckém kraji. Třeba v nízkoprahovém zařízení Zastávka v Duchcově na Teplicku se společně pekla bábovka.

S pečením v duchcovském nízkoprahovém centru Zastávka pomohl i dobrovolník. Karel Matějovský je městský strážník a taky zastupitel za SPD. „Jsem tady poprvé a budu sem určitě chodit častěji. Myslím si, že to má určitě smysl, protože děti jsou budoucnost. Takže kdokoliv jim chce jakkoli pomoci, tak se to pro společnost vyplatí,“ shrnuje.

„Bábovku tu děláme často, ta je tady velmi oblíbená. Děláme ji na různé způsoby, dnes třeba budeme dělat kokosovou s čokoládou, jindy zas piškotovou…“ popisuje Lenka Podlogarová, která Zastávku vede.

Dobrovolníci jsou v Zastávce vítaní

Dobrovolníky tu vítají. „Tady si to všechno vyzkoušejí, jak to chodí. Promluví si s dětmi a vidí ten náhled, co za práci tady děláme. Mohou se pak rozhodnout, jestli by je to bavilo a chodili by sem i nadále – na nějaké jednorázové nebo dlouhodobější akce,“ vysvětluje Podlogarová.

Dobrovolníci pomáhají třeba v duchcovské Zastávce, nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež

Dobrovolnice Štěpánka Pauzová studuje sociální pedagogiku, a chodí sem už delší dobu. „Teď sem chodím na praxi, ale baví mě to. Myslím si, že je dobré, že se ty děti setkávají i s jinými lidmi, než s těmi, které tady znají,“ konstatuje.

Dobrovolnictví se podle Lenky Podlogarové začínají věnovat také někteří školáci, kteří tu vyrostli. „Jsme tady devět let a ty děti nám dorůstají. Letos u nás začne působit hoch, kterému teď bude 18 let, takže v létě se s námi poprvé bude účastnit aktivit. Takže vlastně to, co jsme mu tady předali my, chce teď on předávat dál,“ popisuje.

Letošní Dny dobrovolnictví v Ústeckém kraji uzavře nedělní procházka k jezeru Milada s Dobrovolnickým centrem Ústí nad Labem.

Spustit audio

Související