Carlo Goldoni: Kavárnička. Klepy z benátských ulic

1. květen 2024

Komedie klasika italského divadla se odehrává v prostředí, které důvěrně znal, na ulici jeho rodných Benátek. V útulné kavárně dobráckého pana Ridolfa se scházejí mistrně odpozorované typy Benátčanů – klevetný šlechtic, hazardu propadlý kupec a jeho nešťastná žena, půvabná tanečnice i falešný hrabě. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hrají: Miloš Hlavica, Michal Pavlata, David Novotný, Ivan Trojan, Barbora Munzarová, Magdaléna Borová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 2007

Ve svých třísvazkových pamětech Goldoni zaznamenal podrobně okolnosti, za níž jedna z jeho nejranějších komedií vznikla. Byla jednou z 16(!) komedií napsaných v roce 1750, v němž Goldoni plnil svůj furiantský slib z roku předchozího. Pod okamžitým dojmem propadu jedné ze svých komedií furiantsky slíbil první dámě hereckého souboru, že v příští sezóně dodá divadlu 16 nových kusů. Později toho sice mnohokrát litoval, ale jeho slib byl z dnešního pohledu skvělým „marketingovým tahem“, který přitáhl Benátčany do divadla a plnil jeho pokladnu.

V Kavárničce uplatnil Goldoni již zásady své divadelní reformy. Tou hlavní byla zásada nepostavit děj na jedné ústřední postavě, ale rozložit téma do několika charakterů. Za dějiště hry si vybral (a nebylo to naposled) ulici rodných Benátek a na ní umístil malou kavárnu, u jejíž stolků, ať v interiéru, nebo před ním, se scházejí dobře odpozorované typy Goldoniho současníků. Kavárna je místem, kam se chodí uvolnit a vyměnit pár posledních klepů.

Jako v každé Godoniho komedii se děj odvíjí v rychlém tempu a řeší se tu několik zápletek. Konec však všechno napraví. Dobrácký kavárník Ridolfo a číšník Filuta pomohou překonat nezřízenou vášeň k hazardu mladému kupci Eugeniovi a smířit ho s jeho nešťastnou a zároveň jižansky temperamentní manželkou Vittorií. Poutnice Placida najde svého záletného manžela Flaminia a neoblíbený žvanil a pletichář Don Marzio, jehož přičiněním se ledacos zamotalo, raději opustí Benátky.

Kavárnička má i po více jak dvou stoletích překvapivé analogie k dnešní době, v níž psychiatři vyhradili nezřízené vášni k hazardu místo ve skupině psychických nemocí. Sociální důsledky hazardu rozpoznal a pranýřoval Goldoni tak živě, že vyvolal nevoli mnohých Benátčanů, kteří pobyt v herně považovali za skvělou zábavu. Goldoniho odpověď však byla břitká: „Není má vina, že v mé postavě někdo pozná své chyby, ale je to vina chybujícího, že se pro svůj osud cítí dotčen charakterem, který já vykreslil.“

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.