Nová barokní trasa v pražském Klementinu. Národní knihovna otevírá místa, která doposud nebyla veřejnosti přístupná

27. duben 2023

Méně známá historická místa, ale i prostory doposud veřejnosti nepřístupné mohou nově projít návštěvníci pražského Klementina. Národní knihovna ve spolupráci se společností Prague City Tourism spustila od začátku dubna novou barokní prohlídkovou trasu, která umožní zájemcům nahlédnout do unikátních prostor včetně Barokní knihovny.

Klementinum, astronomická věž, nová prohlídková trasa

Nová trasa zaměřená především na barokní aspekty historického Klementina návštěvníky zavede i na samostatně nepřístupná místa, i z tohoto důvodu je trasu možné absolvovat pouze s průvodcem Prague City Tourism. Návštěvník objeví Barokní knihovní sál, Astronomickou věž, ale také Meridiánovou síň, která nabízí pohled na pozdně renesanční astronomické mechanismy z doby rudolfínské Prahy.

„V každou chvíli, každý den, mohu několikrát denně cvičit, běhat po sto sedmdesáti dvou schodech nahoru a dolu a zároveň při tom objevovat krásy barokních zákoutí Prahy. A vystoupat na věž, která nabízí zcela ojedinělý pohled, naprosto jedinečný a odlišný od těch pohledů jiných věží, kam se dá v Praze vystoupat,“ vysvětluje průvodkyně Jiřina Posledníková, proč považuje trasu za unikátní.

Samotná prohlídka trvá zhruba 50 minut a probíhá každých 30 až 60 minut. Kapacita jedné prohlídky je limitována na 25 osob. 

autoři: Dagmar Kopečková , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.