O nejlepších stavbách kraje se bude hlasovat i letos, hejtmanství přihlásilo 6 projektů

Celkem šest projektů Karlovarského kraje bude usilovat o přízeň odborné poroty i široké veřejnosti v soutěži Stavby Karlovarského kraje. Půjde například o revitalizaci Císařských lázní, rekonstrukci Domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku nebo výstavbě Karlovarského inovačního centra.

V pořadí již 23. ročník soutěže Stavby Karlovarského kraje pořádá Regionální stavební sdružení Karlovy Vary ve spolupráci s Karlovarským krajem a městem Karlovy Vary. Akce si klade za cíl seznámit odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví v regionu a zároveň přispět ke zviditelnění stavebních, projekčních a investorských firem. V uplynulých 22 letech se v rámci soutěže představilo na 630 staveb a návrhů.

Veřejnost se díky soutěži bude moci seznámit s nákladnou obnovou Císařských lázní, která trvala bezmála tři roky. Představena bude také vestavba jedinečného multifunkčního sálu od architekta Petra Hájka, který je umístěný v samotném srdci národní kulturní památky a který budí zájem napříč odbornými kruhy.

Soutěží se vždy v kategoriích stavba, projekt a zachráněná památka

O získání titulu stavba Karlovarského kraje bude usilovat i rekonstruovaný Domov se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku. Stavební úpravy by zde měly přispět nejen ke zkvalitnění pobytových služeb pro klienty, ale také k vylepšení zázemí pro zaměstnance nebo třeba k nižší energetické náročnosti budovy.

Z chystaných projektů bylo do soutěže přihlášeno Karlovarské inovační centrum, jehož výstavba reaguje na doposud chybějící veřejnou inovační infrastrukturu v regionu. Odeslány byly rovněž údaje k projektům, jako je přístavba stávajícího pavilonu C v Nemocnici Sokolov, kde bude umístěno oddělení urgentního příjmu, a výstavba nových objektů G1, G2 a G3 v Karlovarské krajské nemocnici.

Stavby a projekty bude jako každý rok hodnotit odborná porota a veřejnost. Samostatně pak bude udělena cena Ministerstva průmyslu a obchodu, cena hejtmana Karlovarského kraje a cena primátorky města Karlovy Vary.

S jednotlivými projekty Karlovarského kraje se veřejnost bude moci seznámit na webu soutěže www.stavbykarlovarska.cz. Veřejné internetové hlasování proběhne od 15. května do 18. června 2024.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio