OBRAZEM: Rádio Praha roztančilo Kbely. Open air Kbely, hrajem! si užilo pět tisíc lidí

11. září 2023 11:30

Pestrý, a zdaleka nejen hudební, program Rádia Praha přilákal do Centrálního parku Kbely pět tisíc lidí. Nedělní prosluněné odpoledne a večer si v tamním amfiteátru užili návštěvníci všech generací. Teploty sice dosahovaly až tropických třiceti stupňů, park ale nabízel dostatek míst, kde se schovat ve stínu stromů.

Centrální park Kbely nebyl vybrán náhodně, Rádio Praha tak připomnělo 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání na našem území jen kousek od místa, kde 18. května 1923 začalo.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral přijímá medaili 1. stupně od starosty Městské části Praha 19 Kbely Pavla Žďárského

Ve 14 hodin celý program zahájil starosta Městské části Praha 19 Kbely Pavel Žďárský, který se v průběhu odpoledne postaral také o velké překvapení. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral od něj přijal nečekané ocenění.

„Udělujeme medaili 1. stupně Českému rozhlasu, neboť před sto lety 1923 začalo první radiotelegrafické vysílání v republice z území Kbel touto větou: ‚Haló, haló, zde je vysílání stanice Radiojournal ve Kbelích u Prahy.‘ Samozřejmě ji předáme do rukou generálního ředitele,“ zaznělo z úst starosty.

O první vystoupení se postaraly Mouchy. Zprávařka Českého rozhlasu Denisa Hergesselová a moderátorka Rádia Praha Lenka Vahalová vystoupily s repertoárem určeným hlavně dětem, energické Muší písničky však roztančily a pobavily i nejednoho dospělého.

Mouchy Bzů a Mou vystřídal nepřehlédnutelný kouzelník Jiří Hadaš, prezident Českého magického svazu a držitel mnoha prestižních ocenění, který si přizval také některé malé pomocníky.

Koncertní program první poloviny byl ve znamení silných ženských hlasů. Zpěvačka Pam Rabbit s kapelou rozhýbala další nově příchozí, areál se už v tu dobu řádně zaplnil. Při půlhodinovém vystoupení zaznělo osm převážně úderných songů, ovšem našel se prostor i pro něžnou baladu Lullaby, kterou Pam nádherně barevným hlasem vystřihla pouze za doprovodu klavíru.

Open air Kbely, hrajem! v podání Lenny

Zpěvačku Lenny už dávno není nutné představovat jako dceru Lenky Filipové. Na svém kontě už má solidní počet hitových písní, díky kterým si získala srdce početného publika v tuzemsku i zahraničí. Tentokrát nechyběly písničky jako Lovers, Standing, Live Lough Cry nebo Lithium, u níž Lenny připomněla, že ji pro ni složil Mike Shinoda z Linkin Park. Závěrečnou tečkou za jejím vystoupením byla hitovka Hell.o z debutového alba Hearts.

Na stage pak se songem Srdce na tvý dlani vplul Adam Mišík, následovaly kousky Za čárou, Proud, Mary Jane, Máma říkala nebo Prach. Před singlem K.O. zpěvák zmínil, že s kolegy dorazili do Kbel z Opavy a po náročném víkendu se opravdu K.O. cítí. Na jejich výkonu to ale vůbec nebylo znát.

Součástí programu byla také dvě vystoupení stand up comedy Na stojáka, o pořádnou porci humoru se postaral Tigran Hovakimyan a Petr Vydra.

Zlatým hřebem programu open airu Kbely, hrajem! byla kapela Portless

Open air Rádia Praha zakončila kapela Portless v čele se zpěvákem Kryštofem Michalem. Muzikanti oslavili 30 let na hudební scéně, tolik času totiž uplynulo od založení skupiny Support Lesbiens.

„Celý život mám jednu kapelu, ale tak nějak se stalo, a to by byl dlouhý příběh, že se jmenuje jinak,“ poznamenal vtipně frontman. Zaplněným amfiteátrem zněly hitovky jako Bet My Soul, Let's Dance, In Da Yard, Tune Da Radio, ale i písně, jež naživo v podání těchto muzikantů nezazněly spoustu let, kupříkladu Bubblebrown nebo Nodding. A byla to jízda.

Na několik kousků se ke kapele přidal rapper Henry D, který už je s Portless neodmyslitelně spjatý, a tak zahráli i jejich vůbec první společný počin Check My Sound nebo jeden z dalších Good Man. Před klidnější písničkou Cliché přivítal Kryštof Michal v publiku svoje rodiče a píseň jim věnoval. Součástí parádního vystoupení byl povedený cover známé Smooth Criminal od Michaela Jacksona.

Celou akci moderovali Honza Chlaň a Lenka Vahalová, které posluchači z vysílání Rádia Praha dobře znají. Městská část se postarala o skvělý doprovodný program a návštěvníci se opravdu nenudili. Jezdilo se na kánoích na rybníčku, skákalo na trampolínkách, k dispozici byl výtvarný ateliér, bohaté sportovní vyžití a dostatek jídla a pití.

K vidění byla také replika dobového stanu původní společnosti Radiojournal, odkud se poprvé vysílalo, historická rozhlasová technika a fotografická výstava ke 100. výročí.

Honza Chlaň a Lenka Vahalová open air Kbely, hrajem! moderovali
autoři: Liv Boková ,