Obyvatele Otrokovic obtěžuje silný zápach. Situaci začal řešit krajský úřad

18. červenec 2023 11:03

Obyvatelé Otrokovic si v posledních týdnech stěžují na silný zápach. Městský úřad přijal už několik podnětů, které ze zápachu viní firmy v průmyslovém areálu na Baťově.

Otrokovická radnice zaznamenala v posledních týdnech zvyšující se počet stížností na silný zápach. Jeho zdrojem je podle stěžovatelů provoz firem v místní části Baťov. Starostka Otrokovic Hana Večerková za ANO proto podala žádost na Krajský úřad ve Zlíně na Odbor životního prostředí a zemědělství, aby situaci začal řešit. Kontaktovala také ředitele jednoho z potenciálních zdrojů zápachu a požádala ho o zvýšený dohled nad provozem. 

Vedoucí Odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu ve Zlíně Jana Káčerová uvedla, že informovali Českou inspekci životního prostředí a přímo kontaktovali všechny firmy, které zápach můžou způsobovat. Zároveň ale podotkla, že situace se zápachem je ovlivněna současnými extrémními klimatickými podmínkami, tedy velkým horkem.

Lidé z Otrokovic si na zápach stěžují dlouhodobě. V roce 2019 Krajský úřad a Česká inspekce životního prostředí provedli analýzu největších zdrojů zápachu. Navíc provozovny pracující s odpadem musí mít od Krajského úřadu takzvané integrované povolení, které jim určuje podmínky v souladu s životním prostředím. Po těchto krocích a zejména po tom, co firmy způsobující zápach udělaly v provozu úpravy v řádech miliónů korun, se podle starostky Večerkové situace zlepšila.

AKTUALIZACE 2. 8. 2023:

Česká inspekce životního prostředí zahájila kontroly u možných zdrojů zápachu v Otrokovicích.

Spustit audio

Související