Obyvatelé Roudnice se zklidnění dopravy zatím nedočkají. Stavba obchvatu se opět odkládá

30. leden 2014

Obyvatelé Roudnice nad Labem musí dál čekat na obchvat města. Hotový měl být v příštím roce, Ústecký kraj ale termín odsunul. Přípravu na stavbu nové silnice, která by odvedla provoz z centra, provázejí problémy s pozemky. Po nepovedeném výkupu, kdy soukromý zájemce v dražbě přeplatil Ústecký kraj, stoply výstavbu církevní restituce.

Kraj chce využít na stavbu obchvatu, která má vyjít na zhruba 370 milionů korun, eurodotace. Čas má ale jen do konce příštího roku, kdy končí ROP Severozápad. Do té doby musí být všechny dotované akce postaveny.

Některé pozemky pod plánovaným obchvatem si ale nárokuje církev a pozemkový úřad o nich nemůže až do letošního prosince rozhodnout. Kraj tak na stavbu nestihne vyčerpat evropské peníze.

„Státní pozemkový úřad nám nemůže o těch pozemcích vydat žádné stanovisko, nemůže s námi uzavřít žádnou smlouvu, to znamená, že obchvat Roudnice je z tohoto důvodu pokropen mrtvou vodou,“ vysvětluje radní ústeckého kraje Ladislav Drlý z KSČM.

Schází i další pozemky

Už dříve se objevil problém při dražbě dalších potřebných pozemků. Tehdy zvítězil Ladislav Čurda, který je členem výkonného výboru ČSSD, a Ústeckému kraji tak chyběla čtvrtina potřebných pozemků pod budoucí silnicí.

Ladislav Čurda ale odmítá, že pozemky koupil kvůli spekulacím. Ústecký kraj chce s novým majitelem vyjednávat. Kraj nabídne odhadní cenu za metr čtvereční, tedy 80 korun. Nový majitel ale zaplatil za pozemky zhruba dvakrát vyšší sumu.

Kraj prozatím upustil od stavby. Pokud se ale podaří problémy s pozemky vyřešit, zkusí o dotaci na obchvat požádat znovu.

autor: bach
Spustit audio