Ondřej Soukup: Sláva Ukrajině

16. březen 2023

Možná jste to video viděli. Zjevně unavený čtyřicátník ve vojenských maskáčích stojí na okraji zákopu, z úst mu visí cigareta. Hlas v pozadí říká „Toč to“. Muž se podívá do objektivu a řekne „Sláva Ukrajině!“. Následně je popraven salvou ze samopalu. Záběry zveřejnily ruské kanály na Telegramu.

Šlo o vojáka ukrajinské armády Oleksandra Macijevského, který upadl do ruského zajetí někdy na začátku února. Okamžitě se tyto záběry staly memem podobně jako „ruská válečná lodi, jdi...“ kamsi, abychom nepoužívali sprostá slova.

Čtěte také

Objevily se desítky obrázků se stylizovaným vojákem a nápisem Sláva Ukrajině. Dnes to nikomu nepřijde zvláštní, ale toto heslo ještě relativně nedávno vyvolávalo v ukrajinské společnosti kontroverze.

Samo heslo se poprvé objevuje koncem 19. století v prostředí studentů v Charkově a používá se hojně v krátkém období Ukrajinské lidové republiky v letech 1918 až 1920. Ta ovšem pod tlakem bolševiků padla a pozdrav se uchoval jen v prostředí ukrajinských národovců v západní části země, která byla pod kontrolou Polska.

Čtěte také

Pozdrav Sláva Ukrajině, doplněný odpovědí Hrdinům sláva, následně používali i členové Ukrajinské povstalecké armády, která během druhé světové války bojovala proti Němcům, Sovětům, ale také proti polské Armiji Krajowe.

Členové UPA jsou sice hrdiny pro značnou část západních Ukrajinců, na východě je tomu ale přesně naopak. Takže prvních dvacet let po získání nezávislosti Ukrajiny používali tento pozdrav hlavně nacionalisté. „Dokonce i u nás ve Lvově se tak zdravili hlavně fotbaloví hooligans klubu Karpaty, kteří chtěli provokovat,“ vysvětloval mi svého času můj známý fotograf Roman.

Hrdinům sláva!

Vše se změnilo v roce 2013 během protestů proti tehdejšímu prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Tehdy se heslo definitivně dostalo mimo nacionalistické ghetto. Nebylo to ale jednoduché. „Pokaždé, když to slyším, mám husí kůži,“ říkala mi tehdy na Majdanu paní, která v Domě odborů připravovala obložené chleby pro protestující. Byla totiž původem z Luhansku.

Čtěte také

Jenže jednoduchost hesla a pocit ohrožení při konfrontaci s režimem a jeho policejními těžkooděnci vedl k tomu, že si ho demonstranti rychle osvojili. A definitivně se to zlomilo po anexi Krymu a začátku války na Donbasu v následujícím roce. Ukrajinská armáda dokonce posléze heslo Sláva Ukrajině přijala jako oficiální vojenský pozdrav.

Nynější video popravy ukrajinského vojáka dostalo pozdrav Sláva Ukrajině do pozice jasného symbolu ukrajinského odporu vůči ruské agresi. Těžko odhadovat motivaci ruských vojenských propagandistů, kteří toto video zveřejnili. Ať již byla jakákoliv, mezi Ukrajinci to zafungovalo zcela jednoznačně.

Novinář Ondřej Soukup

A když se na pozdrav odpoví druhou částí „Hrdinům sláva!“, tak si mnozí vybaví obličej unaveného vojáka s několikadenním strništěm, který ví, že v nejbližších okamžicích zemře.

Autor je komentátor Hospodářských novin

Spustit audio