Oslavujem mámy

11. květen 2014

Pro ty, které/kteří mateřství vnímají jako oslavu ženství. Pro ty, které pracují, baví se, starají, milují a jsou mámy. Pro ty, které mateřství nezměnilo v maminy. Pro ty, kdo myslí na mámy.

Pro všechny dámy a pány, matky a otce, holky a kluky, dcery a syny, kteří chtějí s Čajovnou oslavit Den matek, letos vycházející na 11. května, je připravena nedělní debata s několika ženami, zabývajícími se postavením matek a žen v dnešní společnosti, slaďováním pracovního a rodinného života i vnímáním mateřské, rodičovské a společenské role žen. Během hodiny probereme obecnější otázky související s tématem matky, ženy, porody, mateřství a ženství, ale věnovat se budeme taky konkrétním projektům a akcím, které se věnují mámám, jejich dětem a jejich společným zájmům a snaží se jim, jejich dětem i okolí dělat život jednodušším, spokojenějším a zábavnějším.

Speciální část vysílání bude věnována přímo ženám, které jsou matkami. Nenapadlo vás nikdy předtím, než jste porodily své (první, druhé, třetí,…) dítě, jaká je to práce, jaká je to radost a jaká je to změna? Nepřemýšlely jste nikdy předtím, jaké to jako matky měly vaše mámy? Začaly jste najednou přemýšlet, jaké to jako mámy budou mít vaše dcery? Pokud vám tyto otázky nejsou neznámé, poslouchejte Čajovnu na Den matek.

03117210.jpeg

Během vysílání pozveme rovněž na dvě akce věnující se porodu: na Světový týden respektu k porodu, který proběhne 19. – 25. května v Praze v Kině Perštýn, a na festival pro podporu přirozeného těhotenství a porodu Cesta ženy – matky, který se koná 15. listopadu v Plzni.

Hosty nedělní Čajovny budou:

Lada Wichterlová – manažerka pro práci s veřejností obecně prospěšné společnosti Gender Studies, která slouží především jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti. Prostřednictvím specifických projektů Gender Studies aktivně ovlivňuje změny týkající se rovných příležitostí v různých oblastech, jako jsou například institucionální mechanismy, trh práce, politická participace žen, informační technologie apod. Realizuje rovněž projekty zaměřené na zvyšování povědomí zaměstnaných a rodičů s dětmi o významu a možnostech slaďování pracovního a rodinného života a na oblast porodnictví, o nichž budeme v nedělní Čajovně mluvit. Zmíníme i projekt Místa přátelská rodině. Vycházel ze zjištění, že v Praze není příliš míst, kde by chyběly bariéry, kde by byly k dispozici přebalovací pulty, kde by si dítě mohlo chvíli hrát, než si rodič vyřídí potřebné "dospělácké nudnosti". Proto se organizace Gender Studies rozhodla, že vytvoří pražskou mapu "Míst přátelských rodině".

Jarmila Johnová – předsedkyně občanského sdružení Pražské matky, usilujícího o zlepšení stavu životního prostředí, zajištění bezpečnosti dopravního provozu zejména pro jeho nejzranitelnější účastníky, o podporu udržitelné mobility a zvýšení zájmu a zodpovědnějšího přístupu občanů i veřejné správy v této problematice. První akce Pražských matek začaly v zimě 1988-89, v současnosti se věnují zejména projektům souvisejícím s dopravní problematikou (program Bezpečné cesty do školy, provozu webového portálu Chodci sobě pro ohlašování chodeckých problémů v pražských ulicích a kvalitě pražského ovzduší: Vím, co dýchám, Ovzduší v Praze – víme, co dýcháme?). Zabývají se rovněž tématem pražské zeleně a suburbanizace (změny v územním plánu, zklidňování severojižní magistrály atd.). Pražské matky se podílely na vypracování Zásad rozvoje pěší dopravy, které v r. 2010 přijala Rada HMP a doporučila jejich maximální naplňování ředitelům městských organizací a starostům všech městských částí.

Petra Sovová - umělecká ředitelka festivalu Světový týden respektu k porodu, spoluzakladatelka a nynější předsedkyně organizace Hnutí za aktivní mateřství, která vznikla v roce 1999 jako platforma pro iniciování změn českého porodnictví – prosazuje normální porod a přátelskou porodní péči pro matku a dítě, v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky. Snaží se, aby zdraví, bezpečí a radost z porodu byly v českých porodnicích samozřejmostí.

Připravila a moderuje Iva Jonášová.

Český rozhlas Vltava, 11. května od 19 hodin

Spustit audio