Papež zahlazuje rozdíl mezi útočníkem a obětí. Tím ale nahrává ruskému agresorovi, myslí si filozof Karfík

9. duben 2024

Profesor antické filozofie Filip Karfík podepsal mezi prvními výzvu evropským politikům s podtitulem S palčivou starostí. Byla to reakce na slova papeže Františka, který nabádal Ukrajinu k vyvěšení „bílého praporu“. „On to nebyl první papežův výrok podobného typu, stále se staví do pozice, kdy by se Ukrajinci neměli bránit. Dokonce vyzývá státy, které je podporují a dodávají zbraně, aby s tím přestaly,“ říká v Osobnosti Plus.

Čtěte také

„Papež si jistě chce uchovat pozici nestranného partnera případného jednání. Protože má před očima příklady Jana XXIII. v karibské krizi a Jana Pavla II. v případě Kuby. Papež František sám jednal v případě sporu mezi Kubou a Spojenými státy. Zřejmě proto nechce osočovat ani jednu ze stran ve válce na Ukrajině,“ popisuje možné důvody Františkova jednání. 

„František je přece jen Jihoameričan na římském biskupském stolci, takže je jeho perspektiva stejná, jakou má globální Jih,“ naznačuje filozof Karfík.

Země globálního Jihu nemají tak jasný a vyhraněný postoj k válce na Ukrajině. „Oni také tvrdí, že je to daleko od nich, a hlavně vlastně ani nevědí, kdo je v právu a kdo ne. Já to ale považuji za škodlivý postoj,“ říká. 

Oběť vs. agresor

To, co filozofovi vadí nejvíc, je kličkování mezi tím, kdo porušil mezinárodní právo, a tím, kdo se přes dva roky hlavně brání. „Papež ale hlavně stírá, zahlazuje rozdíl mezi útočníkem a obětí. A tím nahrává straně agresora.“ 

„Dokonce říká, že snad obě strany jako kdyby byly obětí nějaké třetí síly. Také naznačuje,  že tím by mohl být zbrojní průmysl, NATO atd. To všechno se ale zas hodí ruské propagandě,“ zdůrazňuje. 

Čtěte také

„Papež František si s oběma stranami ,nechce zadat‘, ve skutečnosti už svým postojem odradil ukrajinskou stranu, kde jsou z něj všichni velmi zklamaní. Je to o to horší, že na Ukrajině je početná řeckokatolická církev a její hlavou je samozřejmě papež.“

Proto si Karfík myslí, že by pro Ukrajince ani nebyl důvěryhodným prostředníkem v případě vyjednávání s ruskou stranou. 

„Také si musíme položit otázku, jak by tedy měl jednat? Mohl by mlčet – to ale také není dobré. Také by se ale mohl zastávat alespoň mezinárodního práva. Prostě říct: ,Toto je agrese a ať se stáhnou vojska, která překročila mezinárodně uznané hranice, a tím ten konflikt skončí.‘“ 

„Stále by tak zůstal člověkem, který volá po míru, kterým chce být – a papež je nepochybně přesvědčený pacifista. Považuje to zřejmě za jedinou pozici, kterou ve svém úřadě může zastávat.“ 

Výzva politikům: Musíte přitvrdit

Výzva evropským politikům S palčivou starostí byla směřována i na papeže jako hlavu Vatikánu.

„Reagovala na situaci, kdy se Ukrajina stále zřetelněji dostávala do nouze, ve které vlastně stále je,“ vysvětluje s tím, že chtěli pobídnout politiky, aby se vzchopili a udělali v oblasti dodávek zbraní vše, co mohou.

Čtěte také

„Chtěli jsme přidat svůj občanský hlas, který by je v tom podpořil. Osobně se domnívám, že evropští politici si vážnost situace uvědomují, ale hledí na své voliče. A zdá se mi, že jejich voliči si vážnost situace tolik neuvědomují. Proto jsme se ozvali s tím, že my sdílíme jejich starost o to, co se stane s Ukrajinou.“

A dodává: „Také jsme je chtěli vyzvat, aby se voličů nebáli a jednali daleko rázněji než dosud.“ 

Karfík pak mezi světové politické lídry, kteří by se mohli začít profilovat jako bojovníci proti Kremlu, počítá francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. 

„On v poslední době udělal obrat o 180 stupňů a zaujal stanovisko, které jeho voliči rozhodně nesdílí, přesto se snaží vysvětlovat a přesvědčovat. Samozřejmě, že jsme u Macrona viděli už i jiné postoje,“ uzavírá. 

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související